30 Kasım 1969 Pazar, Isparta…

İki gün önce, Cuma günü, okul müdürümüz Fikri Yanıkoğlu’nun  teklifinin, Isparta Milli Eğitim Müdürlüğü’nce uygun görülmesi ve valilik onayı ile Sanat Enstitüsü ve Teknisyen Okulu’na ikinci müdür yardımcısı olarak atamam yapıldı.

Birinci müdür yardımcısı Sami Baysal emekli albay. Emekli bir albayın Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı bir okulda idareci olarak görev alması yasal mıdır?

Sorusunu soramıyorum çünkü stajyer öğretmen olarak benim de idarede görev almam pek yasal gelmedi bana…

Burası Isparta, Demirellerin şehri. Her şey mümkün…

Emekli albay Sami Bey yazışmalardan pek hoşlanmıyor. Ancak okuldaki disiplin konusunda çok başarılı…

Elindeki kızılcık sopasıyla okulu bir kışlaya çevirmiş durumda. Bazen civardaki kahvehanelere yaptığı ve yapacağı baskınlarıyla da ünlenmiş durumda…

*****

Geçen pazartesi günü okul müdürü Fikri Yanıkoğlu  beni çağırdı. Önündeki evraklarla bir süre boğuştuktan sonra bana dönerek,

-Akıncı öğretmenim. İdari kadroda eksiklerimiz var. Üstelik I. Müdür yardımcım Sami Bey’den, disiplin konusu dışında yeterli yardımı alamıyorum.

-Ben nasıl yardımcı olabilirim Müdür Bey.

-Yaklaşık 20 gündür öğretmenlikteki performansını ve öğrenci ilişkilerini gözlemledim. Tam da benim aradığım bir yardımcı profili çizdin. Seni İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne İkinci Müdür yardımcısı olarak önereceğim. Ne dersin?

-Ne diyebilirim müdür bey. Beni layık gördüğünüze göre bana olur demekten başka çözüm bırakmadınız. Ancak ben stajyer öğretmenim. Atama yaparlar mı?

-Orasını bana bırakın. Isparta’da her şey mümkün.

Müdür Bey’in odasından çıktığımda koltuklarım kabarmıştı. Öğretmenler odasında beni beklemekte olan Selahattin öğretmenimin soran gözlerle bakması üzerine olayı anlattım. Hayırlı olsun dedikten sonra olayın bir başka boyutunu anlattı.

-Sanat okullarında atölyelerde çalışan meslek dersleri öğretmenleri 30 saate kadar ücretli ders alabiliyor. Saati 10 Lira’dan ayda yaklaşık 1200 TL ek ders ücreti tahakkuk eder. Bu nedenle atölye öğretmenleri idari görev almazlar. Ek ders ücretlerinde yaklaşık 500-600 Lira kayıpları olur.

-Desene Selahattin Öğretmenim, koyunun olmadığı yerde keçiye Abdurrahman Çelebi derler.

İdari kadrodaki eksiğin nedenleri ortaya çıkmıştı. Selahattin Öğretmenime neden idari görev almadın sorusunu sorma gereğini de duymadım…

*****

Büyük Isparta Oteli’nde 12 gün kaldıktan sonra Gülcü Mahallesi’nde 3 oda 1 salonu bulunan bir ev kiraladık Selahattin Öğretmenimle. Aylık kira bedeli 150 Lirayı eşit paylaşarak, bekar evi olarak döşedik.

Okulu ve çevreyi tanıyıncaya kadar, müdür beyin beni emanet ettiği Selahattin Öğretmenimle yapışık ikizler gibi birlikte oldum. Bu süre içinde yakından gözlediğim Selahattin öğretmenim, başta poker olmak üzere akçeli oyunları seviyordu. Bir başka deyişle kumar tutkunlarından biriydi.

Derslerin bitiminden ve akşam yemeğini yedikten sonra uğradığımız Öğretmenler Derneği’nde kareyi tamamladığında kalkmak nedir bilmiyordu. Ben en geç saat 22:00’ye kadar onları seyrediyor ve eve gidiyordum. Bir süre sonra da O Öğretmenler Derneği’ne giderken ben TÖS Isparta Şubesi’ne gitmeyi tercih ettim.

Müdür yardımcısı olduktan sonra da akşam çalışmalarımı okuldaki odamda sürdürmeye başladım.

Genelde, mümkün olduğunca eve geç gidiyordum. Ertesi günkü ders hazırlıklarını okuldaki sıcak odamda yapıyordum. Soba yakma derdim olmuyordu. Özellikle Teknisyen Okulu derslerimin hazırlığına çokça zaman ayırıyor ve öğrenci arkadaşlarımı sıkmadan ve zorlamadan sonuç almaya çalışıyordum.

Hem Sanat Enstitüsü hem de Teknisyen Okulu öğrencileriyle olumlu ilişkiler kurdum. öğretmenliğimin ilk günlerinde göz doldurmuş olmalıyım ki okul müdürünün de dikkatini çekmişti.

İdari görevlerim beni bira zorlayacak olsa da avantajlı tarafları da olacaktı.

İdari görevlerim nedeniyle Ispartalı velileri ve onların bıraktıkları izlenimlerle Isparta’yı daha yakından tanıma fırsatım olacaktı. Bu düşüncelerle rahatladım…

Share Button