9 Haziran 1961 Cuma, İvriz…

Yine İvriz’deyim…

Okulun ilk üç yılı başarılı geçti. İvriz Öğretmen Okulu dönemi sona erdi. Hayallerimdeki İstanbul Çapa Öğretmen Okulu Dönemi başlamak üzere…

Tarsus Turan Emeksiz Ağaçlama sahasında koruma memuru olan babamla anamı ziyarete gitmiştim bir haftalığına. Çapa Öğretmen Okulu Müzik Semineri sınavlarına hazırlık için döndüm.

İvriz’e döndüğüm 5 Haziran Pazartesi günü, bir sürprizle karşılaştım. Müzik Öğretmenimiz Kemal Çuhalılar yoktu.  Kocaeli Hereke’ ye Müzik Öğretmeni olarak tayini çıkmış ve gitmişti. Üzerimde çok emeği vardı, özleyecektim kendisini.

Acaba kim gelmişti yerine?

Sorusuyla Müzikhaneye, Müzik evine doğru yürümüştüm. Müzik evinde uzun boylu, güler yüzlü, zıpkın gibi, yeni mezun, her tarafından enerji fışkıran bir müzik öğretmeniyle, İmdat Halvaşi ile karşılaştım. Piyanonun başına oturmuş, sanki beni bekliyordu.

İmdat Halvaşi kısaca kendini tanıttıktan sonra piyanoya dönerek sağ elinin parmaklarıyla üç tuşa bastı. Sora da bana, 

-Bastığım tuşlardaki notaları algılayabildin mi?

Dedi. Algılamıştım… Aslında oldukça kolay bir üçlü sormuştu.

-Evet öğretmenim. Do, Mi, Sol üçlüsünden oluşan Do majör akoru.

-Aferin sana kulağın fena değil.

Dedikten sonra Kemal Çuhalılar üzerine uzun bir sohbet yaptık. Ardından da Müzik evinin anahtarlarını bana verip,

-Yarın önce kemanda çalışmakta olduğun parçaya ve bitirdiğin metotlara bakarız.

Deyip Müzik evinden ayrıldı.

Salı günü erkenden Müzik evine giderek, İmdat Bey gelmeden önce, yarım saat keman çalışmıştım. Saat 10,00 civarında gelen İmdat Bey, keman tutuşum ve yay çekişimi gördükten sonra,

-Yay, her bir teli akıcı bir şekilde çekme ile başlar. Sende biraz problem var gibi. Parmaklarını teller üzerine koymadan, bütün tellerde yay çekmeni tekrar görmek istiyorum.

Kemanı elime alıp bir süre yay çektikten sonra, işaretiyle yay çekmeyi bırakıp kendisine baktım.

-Parmaklarınızı tellerin üzerine koymak için acele etmeyin, öncelikle yayı gerçekten düzgün çektiğine emin olmalısın. Çapa’daki sınavda yay çekişinize özel bir önem vereceklerdir. Akıcı bir şekilde gerçekleşen yay çekme ile çalacağınız parça güzellik kazanır, öne çıkar.

Dedi. İmdat Bey klasik müzik ve keman üzerine bir süre konuştuktan sonra piyanonun başına geçip, 

-Biraz da akorlar üzerinde çalışalım… Bir eseri icra ederken, kimi zaman gitar, akordeon, piyano gibi bazı enstrümanların, aynı anda, birden çok farklı sese bastığını görürüz. Üç ya da daha fazla farklı sesin aynı anda duyulmasıyla elde ettiğimiz seslere akor denir.

-Orkestralarda ya da birden fazla enstrümanın bulunduğu müzik gruplarında melodinin arkasında çalınan akorları değiştirebiliriz. Bu da melodiyi farklı bir tınıda duymamızı sağlar ve müziğin havasını tamamen değiştirebilir. Neşeli bir melodi karamsar, sıradan bir melodi esrarengiz bir hal alabilir. Bu şekilde armoniyle dilediğiniz gibi oynayabilirsiniz. Her şey hayal gücünüze ve ne yapmak istediğinize bağlıdır.

İmdat Beyin keman ve piyano ile ilgili kuramsal bilgiler çok işime yaramıştı. Edindiğim bilgilerin rehberliğinde yaptığım çalışmalar daha verimli olmaya başlamıştı. Bir başka gün keman kavrama ve kemanı kavradığımız kolumuz, dirseğimiz, elimiz ve parmaklarımız üzerine uygulamalı bir sohbet yapmıştık.

Özellikle keman çalışanlar için parmakların esnekliği, kol ve omuz arasındaki işbirliği çok önemlidir. Keman çalmaya başlarken, kemanı kullanmada önce sadece aleti elinde tutma yöntemi bile sonrasında iyi sonuçlar sağlayabileceği gibi, kötü sonuçlar da sağlayabilir. Tüm diğer müzik aletlerinden farklı olarak, keman çalmayı tam benimsemek için eğitimin taaa başlangıcında daha çok özen gösterilmesi gerekir. Bir öğrencinin geliştirilmesi için aletin gerektiği şekilde elde tutulması birinci ve en önemli meseledir.

Dedi. Yüzüme bakarak, anladığımı belirtmem üzerine, devam etti.

-Kemanda, kemanı kavradığınız sol el tekniği, parmak hareketleri ile omuz, önkol ve elin hareketlerini içerir. Bu hareketler birbiriyle çok sıkı bir biçimde ilişkilidir. Elin bir pozisyondan diğer bir pozisyona hareket etmesi, parmakların keman üzerindeki basma alanı, değişik kısımlarında keman teli üzerine doğal bir şekilde inmesini sağlamayı amaçlar. Bu bağımlılığın akılda iyice tutulması ve elin parmaklarının rahat bir şekilde hareket etmesini sağlayacak bir durumda tutulmasına gayret edilmesi gerekmektedir. –

-Teşekkür ederim öğretmenim. Uyarılarınızı dikkate alarak çalışacağım bundan sonra…

İmdat Halvaşi ’nin uyarıları üzerine keman tutma ve sol el tekniği üzerinde çalışmamın yanı sıra piyano çalışmalarımı da sürdürmüştüm. Günler günleri kovalamış, İmdat Halvaşi ’nin rehberliğinde çalışmalarım olgunlaşmıştı. Sınavı kazanacağım konusundaki inancım iyice artmıştı. 

Share Button