Gordion Müzesi

UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Antik Gordion Kenti Müzesi, Ankara’nın Polatlı İlçesi Yassıhöyük Köyü’nde yer almaktadır.

Gordion adını, Friglerin kurucu kralı Gordios’ tan almaktadır. Gordios’ tan sonraki kralları Midas olup, bazı tarihçilere göre Gordios’ un oğludur.

Bazı mitlere göre de, Gordios’ un ölümünden sonra, kahinlerin önerisi üzerine, Fethiye’den gelip arabasıyla Gordion’a giren ilk kişidir. Tuttuğunu altına çeviren ”eşek kulaklı Midas” olarak bilinmektedir.

1963 yılında kurulan Müze, Ankara Merkez’den 95 km uzaklıkta iken Polatlı ilçe merkezinden 20 km mesafededir.

Müzenin kurulduğu Gordion, Frig Medeniyetinin tarihi başkentidir.

Sakarya Nehri ile Porsuk Çayı’nın birleştiği noktanın yukarısında kurulu bulunan Gordion’un konumu, Anadolu’yu kat eden ana yolların kavşağında bulunmaktadır.

Frigler, Gordion merkez olmak üzere; Sakarya bölgesine bağlı olan Afyon, Kütahya ve Eskişehir de yerleşmişlerdir.

Eskişehir, Kral Midas’ın altın şehirlerinden biridir.

Irmaklar ve diğer kaynaklar sayesinde, suyun bolluğu, bölgenin kuru tarım ve hayvancılığa uygun açık araziyle çevrili olması Friglere çekici gelmiş olmalıdır.

Aynı doğal ortam koşulları, Gordion’un M.Ö 3. binyıldan başlayarak Hititlerin de bölgede yerleşmiş olmasını açıklamaktaydı

Arkeolojik bulgulara göre Frigler, Gordion’a Hititlerin yıkılması sonucu M.Ö 12. yüzyılın sonları gibi erken bir tarihte gelmiştir.

Frig yerleşim yerleri gündelik hayata ilişkin malzemeler içeren, hafif konstrüksiyonlu küçük evlerden oluşan köy karakterine sahiptir.

M.Ö 9. yüzyılda ise büyük bir dönüşüm gerçekleşir ve yerleşim, içinde büyük yapıların yer aldığı muazzam surlarla çevrili bir kale halini alır.

Bu önemli değişim büyük inşaat projelerinin yapımını yürütebilecek merkezî bir Frig devlet yönetiminin oluşmasıyla açıklanabilir.  

Gordion’un çevresinde yaklaşık 85 adet tümülüs vardır. Bu tepeler önemli bireylerin mezarları olup MÖ 9. yüzyıldan 2. yüzyıla kadar uzanan geniş bir zaman dilimine aittir.

Gordion Müzesi’nin karşısında yüksekliği 50 metre olun Midas Tümülüsü bulunmaktadır. 100 metrelik bir tünelden geçilerek ulaşılan ana mezar, Kral Midas ya da babası için yaptırdığı bir yapı olarak düşünülüyor.

Gordion Müzesi’nde kronolojik bir sergileme sunulmakta, her dönem karakteristik örneklerle temsil edilmektedir.

Müzedeki üç vitrinde; Eski Tunç Devri eserlerinin yanı sıra, Kral Midas ile son bulan Erken Frig Dönemine ait eserler yer almaktadır.

Bu eserler içinde Erken Demir Çağına ait el yapımı çanak-çömlekler, Erken Frig Çağına ait Demir aletler, tekstil üretim aletleri sergilenmektedir.

Yeni sergi salonundaki panoramik vitrin içinde, M.Ö. 700 yıllarına tarihlenen tipik bir yapı sergilenmektedir.

Yeni salonun geri kalan kısmında M.Ö. 6. yüzyıl ile M.S. 4. yüzyıla ait ithal edilmiş Yunan seramiği, Helenistik Çağ ve Roma Dönemine ait malzemeler sergilenmektedir.

Son bölümde ise ziyaretçiler Gordion’da ele geçen mühür ve sikke örneklerini izleme imkânı bulmaktadır.

Share Button