31 Mart 2020 Ankara…

Yaklaşık 15 gündür 65 yaş üzerindekilerin sokağa çıkmaları hoş karşılanmadığı gibi örtülü sokağa çıkma yasası uygulanıyor. Adına da ”Evde Kal” ‘’Gönüllü Karantina’’ adı uygun bulundu.

Öncelikle, 21 000 kişi Umre’ye gönderilmeseydi…Hadi gönderildi, döndüklerinde karantinaya alınsaydı ve  ülke genelinde de uygulansa daha iyi sonuçlar alınacaktı kanısındayım.

Evde kalalım, kendi kendimize karantina uygulayalım ama zorunlu gider ve ihtiyaçlarımız nasıl karşılanacak? Sorusunun yanıtı olumsuz. Devletimiz bu konuda gerekli hassasiyeti göstermemiş, olası sonuçları da umursamamıştır. 

Avrupa ve ABD’siyle Batı dünyası, bu salgın olgusuna bilimsel yaklaşım ve dikkatli önleyici stratejiler çerçevesinde mücadele ederken Ortadoğu, Kuzey Afrika ve İslam dünyasında  ”Allah’ın gazabı” korkusu baş gösterdi. Bilimsel yöntemlerde kaydedilen bazı ilerlemelere rağmen, bu tür olgularla mücadele, hala ‘kaderci’ bir yorumu ve yoldan sapmışlara karşı ‘Allah’ın gazabı’ yorumunu benimsemektedir İslami ağırlıklı ülkeler. Ülkemizde de böyle bir anlayış ağır basmaktadır.

Neyse…Biraz gerilere, 3 ay öncesine gidelim.

Wall Street Journal’ın iddiasına göre ilk Korona vakası 10 Aralık 2019 tarihinde, Huanan Pazarı’nda çalışan 57 yaşındaki Wei Guixian   adlı kadının soğuk algınlığı gibi semptomları taşımaya başladığını belirterek küçük bir kliniğe gitmesiyle başlangıç yapmıştır. 

Yine iddiaya göre Wei iyileşme belirtisi görememesi üzerine 11 Aralık 2019 günü hastaneye, oradan da sonuç alınamayınca 16 Aralık’ta Vuhan’ın en büyük hastanesine gitmiştir. Muayeneyi yapan doktor kadının apansız bir hastalığa yakalandığını, başka hastaların da bulunduğunu beyan etmiştir.

İlk belirtileri göstermesinin üzerinden 8 gün geçtikten sonra Wei neredeyse bilinçsiz vaziyette kendini hastanede buldu ve adı Kovid-19 adını alacak olan bulaşıcı hastalığın ilk hastalarından biri olarak kayıtlara geçti. 

Vuhan Belediyesi Sağlık Komisyonu’nun 31 Aralık’ta yaptığı yazılı açıklamaya göre Wei, Kovid-19 teşhisi konan ilk 27 hastadan biriydi, ayrıca Huvan Pazarı’yla doğrudan bağlantılı 24 vaka içinde yer alıyordu.

Aradan 3 ay geçtikten sonra, 11 Mart 2020’de Türkiye de ilk Korona Vakasının görüldüğü açıklandı.

Demem o ki Türkiye de Korona Virüsü umursanmadı.

Umursamadı ki umreye 21 000 kişi gönderildi. Döndüklerinde de büyük bölümü karantinaya alınmadı.

Share Button