Çağın hastalığı olan kanser ciddiye alınması gereken bir olgu. Gerek okul arkadaşlarımdan bazılarının gerekse aile dost ve tanıdıklarımızdan bazılarının kanser nedeniyle bu dünyadan göçmeleri beni derinden üzmüş ve etkilemişti. Saçsız başımda büyüyen bir yumruya kanser teşhisi konulmasıyla birlikte ben de bu hastalıkla tanıştım. Yumru ameliyatla alınır, olay biter yanılgısına düşmüştüm.

1 Eylül 2020 tarihinde dördüncü kez ameliyat olunca, bölgeye yerleşen kanser hücrelerinin kolay pes etmedikleri sonucuna ulaştım. Bu nedenle konuyu enine boyuna araştırmanın yanı sıra, maddi yönden oldukça pahalı bir takım tetkikler de yaptırma zorunluluğu doğdu. Bunun üzerine, çevreme ve arkadaşlarıma belki yararı dokunur düşüncesiyle izlenimlerimi yazmaya karar verdim.

Uzmanlar 10 ayrı kanser türüne karşı uyarıda bulunuyorlar.  Genetik faktörlerin yanı sıra, yanlış beslenme, fazla kilolar ve çevresel etkenler kanseri adeta hortlattı. ”Hepsi birbirinden farklı olup, belirtilere dikkat etmek ve doğru gıdaları tüketmek hayat kurtarır” Diyorlar…

Uzmanlar, ölümcül sonuçlara götürebilecek 10 kanser türünü şöyle sıralamışlar. Akciğer kanseri, karaciğer kanseri, meme kanseri, mesane kanseri, ağız kanseri, gırtlak kanseri, prostat kanseri, mide kanseri, kolon (bağırsak) kanseri, beyin kanseri…

Bedenimizi oluşturan hücreler de zamanla yaşlanır ve bozulurlar. Yaşlanan ve bozulan hücreler ve oluşturdukları parçalar yenilenmelidir. Yenilenmeyen yaşlı hücrelerin kansere yakalanma riskleri çok fazladır.

Kalçalarımızdaki kas hücreleri her dört ayda bir bütünüyle yenilendiğinden, yılda üç kez yepyeni kaslarımız olur. Kan hücrelerimiz her üç ayda bir, trombositlerimiz her on günde bir, kemiklerimiz her iki yılda bir, tat alma hücrelerimiz her gün yenilenmektedir. Bedenimizdeki bu süreç sürekli tekrarlanmaktadır.

Henüz tam olarak çözülememiş olmakla birlikte, değişik faktörlerin etkisiyle  DNA yapısı bozulmuş bazı hücrelerin kontrolsüz bölünerek çoğalması ve bölünmesiyle oluşmakta ve bulundukları bölgeyi korudukları gibi diğer bölgelere de yayılmaktadırlar. Kanser hücreleri yayıldıkları doku ya da organın adı ile adlandırılırlar. Akciğer kanseri, meme kanseri, prostat kanseri, cilt kanseri gibi.  Yaklaşık olarak 100 farklı çeşit kanser bulunmaktadır.

Kanser hücreleri zamanla kan ve / veya lenf damarlarına girip vücudun başka bölgelerine gidebilirler. Gittikleri yerde büyümeye devam ederler. Kanserin bu şekilde yayılmasına metastaz adı verilir. Farklı tipteki kanserler, farklı hızlarda büyürler, farklı yayılma biçimleri gösterirler ve farklı tedavilere cevap verirler. Bu nedenle kanser hastalarına var olan kanser türüne göre farklı tedavi metotları uygulanır.

Kansersiz günler ve yıllar dileklerimle…

Share Button