Adana’ya Panoramik Bir Bakış
14 Nisan 2012 Cumartesi, Mersin…
Mersin’de yaklaşık 35 yıl yaşamış olan rahmetli annemi sıkça ziyaretlerim nedeniyle, Mersin ve yakın çevresini tanımaya ve tanıtmaya çalıştım yıllarca. 2011 yılında, Mersin’in ilçelerinden biri olan Tarsus’u ‘’Tarsus ve İnanç Turizmi’’ başlıklı yazılarımla tanıtmıştım. Türkiye’de önemli inanç turizmlerinden biri de Osmanlı dönemindeki, özellikle Mimar Sinan imzalı, camilerimizin tanıtımı ve gezdirilmesi biçiminde kendini göstermektedir.
Bunlardan en önemlisi, en görkemlisi ve en çok ziyaret edileni de İstanbul’daki 6 minareli Sultanahmet Camisi’dir. Sultan I. Ahmet’in himayesinde, 1609 yılının güneşli bir gününde, başta padişah olmak üzere, bütün devlet erkânının katılımıyla caminin temeli atılarak İstanbul’a kazandırılmıştır. Sultanahmet Cami’sini birçok kez gezmiş, onlarca fotoğrafını çekmiş ve yazı dizisi halinde yayınlamıştım. Mersin’deki 6 minareli Mugdat Camisini gezip gördükten sonra, 6 minareli olan camilerden Adana’daki Sabancı Merkez Camisi’ni de görmek istedim. Böylelikle, Türkiye’de bulunan 6 minareli camilerin üçünü de görmüş ve gezmiş olacaktım.
14 Nisan 2012 Cumartesi günü, Mersin’den 70 kilometre uzaklıktaki Adana’ya gitmeye karar verdim. Yaklaşık bir saat yolculuktan sonra Adana’ya ulaştım. Kentin oldukça dışında bulunan otobüs terminalinde indikten sonra, kent merkezine ulaşabilmek için ana arterlerden biri olan Turhan Cemal Beriker Bulvarı’na çıktım. Oysa Mersin-Adana otobüslerinin kent merkezine servis araçları varmış. Acemilik işte. Bindiğim dolmuş aracı ile yaklaşık 20 dakika sonra kent merkezine yaklaşmış olmalıyım ki Sabancı Merkez Camisinin 6 minaresi görünmüştü.
Taş Köprüden sonra, Adana’nın simgesi haline gelen Sabancı Merkez Camisi heybetli bir görüntü içerisindeydi. Görmek amacıyla gittiğim kentleri ve ören yerlerini tanımanın en iyi yöntemi sokakları ve caddeleri adımlayarak gezmektir. Ben de öyle yaptım. Sabancı Merkez Camii’nin 6 minaresini gördükten sonra, uygun bir yerde, Kurtuluş ve İstiklal Caddelerinin kesiştiği noktada dolmuştan indim. Kurtuluş Caddesi’nde ilerleyerek Çetinkaya Göbeği’ne ulaştım. Göbekte, Erten Oteli’ni arkama alarak İnönü Caddesi’ne ulaştım. Cadde boyunca ilerleyip, Ziyapaşa Bulvarı’nı geçtikten sonra Atatürk Caddesi ile soldaki İnönü Parkı’na ulaştım. Kalabalık bir araç ve insan trafiğinden sonra İnönü Parkı mesire yeri gibi geldi bana. her yaştan insanların buluştuğu parktaki havuzlar ve fıskiyelerden çıkan su dinlendirici ve ferahlatıcı bir etki yapıyordu. Parktaki çevre düzenlemesi mükemmeldi, yeşilin bütün tonları yer almıştı, insanlara huzur ve mutluluk veriyordu.
Fotoğraflarımı çektikten sonra yürüyüşümü sürdürdüm. Bir süre sonra da Hacı Ömer Sabancı Kültür Merkezi’nin bulunduğu alana ulaştım.1976 yılında hizmet vermeye başlayan Hacı Ömer Sabancı Kültür Merkezi toplam 15.000 m2 alan üzerinde kurulmuş olup, 5.000 m2 kapalı alana sahiptir.Yapımı Hacı Ömer Sabancı Holding ve Türk Eğitim Vakfı ile ortaklaşa gerçekleştirilen Hacı Ömer Sabancı Kültür Merkezi’nin kullanım hakkı Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devredilmiştir. Hacı Ömer Sabancı Kültür Merkezi’nde 200 kişilik kütüphane ve 368 kişilik tiyatro salonu bulunmaktadır.
Merkez, 1982 yılında güzel sanatlar galerisi; dinlenmelik, resim ve kurs atölyesi, antik değerler barındıran müze, kitap ve hediyelik eşya dükkânı eklenerek genişletilmiş, ayrıca tiyatro sahnesi de büyütülerek yeni ve modern araçlarla donatılmıştır. Yıl boyunca hizmet veren kütüphane ve sergi salonu ile mevsim boyunca Çukurova Bölge Tiyatrosu’nun misafir tiyatro gruplarının etkinliklerine açık tutulan tiyatro salonu, bölge halkının alternatif sosyal mekân ihtiyacını karşılamaktadır.
Adana; Türkiye’nin İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa’dan sonraki beşinci büyük kentidir. Kent merkezi Çukurova’da, Akdeniz’den 30 kilometre içeride, Seyhan Nehri üzerinde bulunmaktadır. Adana İlinin idari merkezi 5 ilçeden oluşmaktadır. Seyhan, Yüreğir, Sarıçam, Çukurova ve Karaisalı merkez ilçeler olup Adana’yı oluşturur. Adana İli ise toplam 15 ilçeden oluşmaktadır. Adana; Türkiye’nin İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa’dan sonraki 5. büyük kentidir. Hacı Ömer Sabancı Kültür Merkezi ve Sabancı Merkez Camii Seyhan İlçesi içerisinde yer almaktadır.
Adana Kent merkezi Çukurova’da, Akdeniz’den 30 km içerde Seyhan Nehri’nin üzerinde bulunmaktadır. Doğudan batıya 100 kilometre boyunca uzanan Adana-Mersin Büyükşehir Bölgesi, 2,87 milyon nüfusuyla Mersin, Tarsus, Adana ve Ceyhan şehirlerini kapsar. Türkiye’deki dördüncü büyük metropolitan alanı olup ülkenin önde gelen bir ticaret ve kültür merkezidir. Adana Büyükşehir Belediyesi ile Adana Sinema Kulübü öncülüğünde ilki 1969 yılında “Altın Koza Film Şenliği” adı altında gerçekleştirilen “Altın Koza Uluslararası Film Festivali”nin 18’incisi 2011 Yılı Eylül ayında sanatseverlerle buluştu.
Derlenen bilgilere göre, birincisi 1969 yılında Adana Belediyesi ve Adana Sinema Kulübü öncülüğünde başlatılan “Altın Koza Film Şenliği” Türk Film Arşivinin de katkılarını aldı. Adana halkı tarafından ilk yılından itibaren sahiplenilen festival, Türk sineması için önemli etkinlikler arasına girmeyi başardı. İlk Altın Koza ödülünü ise Metin Erksan ‘’Kuyu’’ filmi ile En İyi Yönetmen ve En İyi Film dallarında evine götürürken, Fatma Girik, ‘’Ezo Gelin’’ ile En İyi Kadın Oyuncu, Yılmaz Güney ise ‘’Seyyit Han’’ ile En İyi Erkek Oyuncu ödüllerine sahip olan ilk Altın Koza’lı sanatçılar oldu
2011 yılı 17 Eylül’de başlayan Adana Büyükşehir Belediyesi 18. Altın Koza Film Festivali, 24 Eylül Cumartesi günü Merkez Park Amfi Tiyatro’da düzenlenen muhteşem bir geceyle sona erdi. Gecede, Onur Ünlü’nün yönettiği ‘Celal Tan ve Ailesi’nin Aşırı Acıklı Hikâyesi’ en iyi film ödülüne layık görülürken, Yılmaz Güney Ödülü, Özcan Alper’in yönettiği ‘Gelecek Uzun Sürer’ isimli filme gitti.En İyi Yönetmen Ödülü, Eylül filmiyle Cemil Ağacıkoğlu’nun olurken, Adana İzleyici Jürisi seçimini Ruhi Karadağ’ın yönettiği Simurg’dan yana kullandı. Yarışmada Hatice Aslan Vücut, Görkem Yeltan ise Eylül filmlerindeki rolleriyle En İyi Kadın Oyuncu ödülünü paylaştılar. En İyi Erkek Oyuncu ödülü ise Gelecek Uzun Sürer’deki rolüyle Durukan Ordu’nun oldu. Festival jürisi ayrıca, Celal Tan ve Ailesi’nin Aşırı Acıklı Hikâyesi’nin oyuncularına toplu performans ödülü verdi.
Kaynaklar:
1) Vikipedi
2) Adana Büyükşehir belediyesi internet sitesi
Yorumlar kapalı.