Bodrum Gümüşlük
15 Eylül 2022 Perşembe, Bodrum…
Bir zamanlar ada statüsünde olan Bodrum Yarımadası onlarca antik kenti ve tarihi yapıları içinde barındırır.
Kuzey kıyısında Torba, Gölköy, Türkbükü, Gündoğan ve Yalıkavak yer alır.
Batı kıyısında Gümüşlük, Kadıkalesi ve Turgutreis sıralanırken güney kıyısında Akyarlar, Karaincir, Aspat, Bağla, Yahşi, Ortakent, Bitez ve Gümbet bulunur.
İç kesimlerde Konacık, Adayeri, Yakaköy, Dereköy, Peksimet, Karakaya, Dağbelen, Gökçebel, Dirmil, Geriş, Koyunbaba, Gürece ve İslamhaneleri yarımadayı tamamlarlar.
Bunlardan Gümüşlük, Bodrum denilince ilk akla gelen konaklama yerlerinden biri.
Günümüzde bir çivi çakmanın bile yasak olduğu yerlerden biri olan Gümüşlük, sahil kenarındaki pansiyonları ve ferahlatan plajları ile yaz aylarında turizm merkezlerinden birine dönüşüyor.
Beldenin tarihine baktığımızda ise daha çok inanç kültürü görüyoruz.
Anadolu’nun en yaşlı medeniyetlerinden biri olan Lelegler tarafından M.Ö. 640 yılında Myndos adı ile bu bölgeye bir yerleşim merkezi kurulmuş.
Myndos, “ana tanrıçaya tapınmak” anlamına geliyor.
1975 yılında arkeolojik sit alanı unvanı kazanan Bodrum’un bu doğa harikası beldesi, o yıllardan beri Bodrum’un kalabalığından sıkılanlara ve tabiat ile kucaklaşabileceği bir yer arayan gezginlere hitap ediyor.
Beldenin ismi hakkında ise iki efsane var.
Akla yatkın olan, eski dönemlerde burada gümüş madenlerinin olduğu ve beldenin ismini buradan aldığıdır.
İkincisi ise oldukça romantik. Gün batımında deniz gümüşi bir renk aldığı için beldeye bu özelliğinden dolayı Gümüşlük ismi verilmiş.
Bodrum’un yerlileri tarafından halen köy olarak anılsa da, 2012 yılında mahalle statüsü verilen belde, kendine has havası, SİT alanı olarak tarihi, sahil boyunca sıralanan balıkçıları, Türkiye’den ve dünyadan çok önemli sanatçıları ağırlayan Uluslararası Gümüşlük Klasik Müzik Festivali ile bugün bir marka haline gelmiş durumda.
Gümüşlük Bodrum seyahatlerinde muhakkak uğranması gereken bir yerleşim yeridir.
Bodrum’a gelmişken bir gününüzü burayı keşfetmek için ayırmanız gerekir.
Tarihi sit alanı olarak koruma altına alınmış olan bu huzurlu köyde harika zaman geçirebilirsiniz.