Bodrum Kadıkalesi

Dün, 10 saatlik yolculuktan sonra ulaştığımız Bodrum Kadıkalesi bölgesinde, bir yamaca kurulmuş ve denize hakim konumdaki Armonia tatil köyünde ikinci günümüz.

Geçen yıl da bir hafta kaldığımız Kadıkale beldesi ve denizini çok sevmiştik. Tanıtma gereğini duydum.

Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, 5000 yıllık bir geçmişe sahip olduğu bilinen Bodrum’un en değerli beldelerinden biridir Kadıkalesi.

Kadıkalesi, Bodrum merkeze yaklaşık 25 km uzaklıkta olup, Turgutreis ile Gümüşlük arasında yer alan bir kıyı kasabasıdır. Gümüşlük Limanı yaklaşık 4 km, Turgutreis Limanı da bir o kadar uzaklıktadır.

Bölgenin binlerce yıllık tarihinden esintiler taşıyan Kadıkalesi, Helenistik Döneme ait birçok yapıyı hâlâ korumaktadır.400 yıllık Ortodoks Kilisesi ile 190 yıllık Osmanlı Kalesi bunlardan bazılarıdır.

Osmanlı Devleti döneminde, bölgedeki kadıların, Peksimet Köyü Yalısı adı verilen binada toplantılar yaptıkları söylentiler arasındadır.

Yalının adı zamanla Kadıkalesi adını almış ve bölgeye de adını vermiştir.

kıyı şeridinde bir kasaba olması nedeniyle, Osmanlı döneminde, donanmanın ikmal merkezi olarak da kullanılmıştır.

Yakın bir tarihte çevre düzenlemesi yapılmış Kadıkalesi bakımlı ve temiz bir beldedir.

Helenistik Dönemden kalan tarihi kalıntılarıyla, geçmişten izler taşıyan Kadıkalesi’ ne gelindiğinde, tarihi yapıları görmek ve burada geçmişin havasını solumak mümkün.

Tarihi kale ve Rum kilisesi, görülmesi gereken yapılardandır.

Kadıkalesi, diğer tatil beldelerinin aksine, oldukça sakin bir yerdir.

Doğayla iç içe, orman ve denizin birleştiği bir yerde konumlanan Kadıkalesi, adeta huzur ve sükunetin adresi niteliğindedir.

Öyle ki, bölgede narenciye bahçeleri ve mandalina bahçelerinden bölgeye dağılan mandalina kokuları, Kadıkalesi’ nin doğal ve tertemiz havasını sarmış durumda.

Bodrum denilince akla ilk gelen elbette deniz, kum ve Güneş.

Bu üçlünün en güzel adreslerinden biri de Kadıkalesi.

Turgutreis ve Gümüşlük arasında bir kıyı şeridi olan Kadıkalesi’ nin denizi de oldukça temiz ve berrak.

Kadıkalesi’ nde sahilinde akşamları gün batımı izlenebilir ve yürüyüşler yapılabilir.

Burada denize girmenin ayrı bir güzelliği olan Kadıkalesi, dalış için de oldukça ideal bir derinliğe sahiptir.

Kadıkalesi, dalış için tercih edilen bir bölge olmasının yanı sıra, arkada kalan tepelerde yamaç paraşütü de yapılmaktadır.

Rüzgara açık bir yer olması nedeniyle sörf de yapılması tercih edilen farklı aktivitelerden biri.

Açık bir koyda olduğundan, genellikle rüzgarlı olan, Kadıkalesi halk plajının denizi çoğu günlerde hafif de olsa rüzgarlı ve dalgalıdır.

Rüzgarsız günlerdeyse deniz dümdüzdür ve berrak bir suya bürünür.

Bu arada rüzgarlı olması bir dezavantaj gibi gelse de aslında sıcaklığın çok yüksek olduğu günlerde Kadıkalesi Koyu çok daha çekici oluyor.

Rüzgarlar bunaltıcı sıcakların etkisini hafifletiyor. Denizin tabanı ise sahili gibi kumla kaplıdır, rüzgarsız günlerde ise yüzmek çok keyifli olur.

Bodrum merkezden Kadıkalesi’ ne gitmek için otogardan kalkan minibüslere binilebilir.

Kadıkalesi’ ne Muğla merkezden ulaşım sağlamak için ise Muğla’dan kalkan araçlarla önce Bodrum’a gitmek gerekiyor.

Bodrum otogardan kalkan minibüsler ile Kadıkalesi’ ne ulaşım sağlanabilir. Bodrum otogardan minibüsler yaklaşık 15 dakikada bir kalkıyor.

Hava yoluyla Muğla’ya ulaşım sağlayanlar ise, Muğla-Milas Havaalanı’ndan kalkan servislerle Bodrum’a gelebilir, buradan yine Bodrum otogardan minibüslere binebilirler.

Share Button