Adana Merkez Parkı
14 Nisan 2012 Cumartesi, Adana…
Adana’dayım…Yıllar önce gördüğüm bu güzel kenti bir kez daha görmek istemiştim. İstemiştim çünkü beni çocukluk anılarıma, 1951 yılına Ceyhan pamuk tarlalarına götürüyordu.
Anamla sabah kahvaltısını yaptıktan sonra Mersin eski garajlardan kalkan bir minibüsle Adana’ya hareket ettim. Yaklaşık bir saat yolculuktan sonra Adana otobüs terminaline ulaştım. Kentin oldukça dışında bulunan otobüs terminalinde indikten sonra, kent merkezine ulaşabilmek için ana arterlerden biri olan Turhan Cemal Beriker Bulvarı’na çıktım.
Oysa Mersin-Adana otobüslerinin kent merkezine servis araçları varmış. Acemilik işte. Bindiğim dolmuş aracı ile yaklaşık 20 dakika sonra kent merkezine yaklaşmış olmalıyım ki Sabancı Merkez Camisi’nin 6 minaresi görünmüştü.
Taş Köprüden sonra, Adana’nın simgesi haline gelen Sabancı Merkez Camisi heybetli bir görüntü içerisindeydi. Görmek amacıyla gittiğim kentleri ve ören yerlerini tanımanın en iyi yöntemi sokakları ve caddeleri adımlayarak gezmektir. Ben de öyle yaptım. Sabancı Merkez Camii’nin 6 minaresini gördükten sonra, uygun bir yerde, Kurtuluş ve İstiklal Caddelerinin kesiştiği noktada dolmuştan indim. Kurtuluş Caddesi’nde ilerleyerek Çetinkaya Göbeği’ne ulaştım. Göbekte, Erten Oteli’ni arkama alarak İnönü Caddesi’ne ulaştım. Cadde boyunca ilerleyip, Ziyapaşa Bulvarı’nı geçtikten sonra Atatürk Caddesi ile soldaki İnönü Parkı’na ulaştım. Bir süre sonra da Hacı Ömer Sabancı Kültür Merkezi’nin bulunduğu alana ulaştım.1976 yılında hizmet vermeye başlayan Hacı Ömer Sabancı Kültür Merkezi toplam 15.000 m2 alan üzerinde kurulmuş olup, 5.000 m2 kapalı alana sahiptir.
Hacı Ömer Sabancı Kültür Merkezi’nin karşısındaki parktan, fotoğraflar çekerek Seyhan Nehri’nin kıyısına indim. Kıyıda ilerleyerek, uygun gördüğüm yerlerden Taş Köprü’nün fotoğraflarını çekerek yürüyüşümü sürdürdüm. Taş Köprüde ‘’Taş Köprü Etkinlikleri’’ vardı. Köprüden diğer kıyıya, Yüreğir İlçesi bölgesine geçerek Hilton Otele ulaştım. Otelin yanından yürüyerek, Sabancı Merkez Camisi’nin tam karşısındaki parka ulaştım. Merkez Camii ve sudaki yansımaları muhteşemdi. Bu görünüm fotoğraf karelerinde yerini aldı. Yaklaşık bir kilometre yürüdükten sonra saat kulesi ile karşısındaki asma köprüye, Sinanpaşa Köprü ’süne ulaştım.
Sinanpaşa Asma Köprüsü beni İstanbul Boğazı’ndaki köprülere ve boğazın muhteşem güzelliklerine götürdü. Köprüyü geçtikten sonra ulaştığım Merkez Park ise aklımı başımdan aldı adeta. Sanki bir yeryüzü cennetine ulaşmıştım. Merkez Parkı bir saate yakın gezdim. Bakımlıydı, temizdi ve hepsinden önemlisi de hiç çekirdek kabuğuna rastlamamıştım. Mersin Büyükşehir Belediye Başkanının kulakları çınlasın. Baraj Gölü çevresindeki yapılanmaya Yeni Adana deniyor. Sabancı Merkez Camii ve Merkez Park çevresindeki yapılanma abartılı Hollywood filmlerinden bir sahne olacak kadar güzel görünüyor.
Gölün mavisi ile gökyüzünün mavisi insana dinginlik ve mutluluk veriyordu. Nehrin iki yakasındaki yapıların ve yeşilliklerin sudaki yansımaları da masalımsı bir hava yaratıyordu. Bir an için kendimi, İstanbul Boğazı kıyılarında geziniyor duygusuna kapıldım. Muhteşem bir duyguydu bu. Göğsüm kabardı bu güzellikler karşısında. Adana’da, Büyükşehir Belediyesi tarafından Seyhan Nehri kıyısında yapılandırılmış olan Merkez Park, 400 bini aşkın 67 tür ağaç ve çalı, 40 tür kaktüs, yer örtücü ve hoş kokulu bitki ile ilin ‘’Açık Hava Bitki Koleksiyonu’’ konumuna gelmiş.
303 bin 993 metrekare genişliğindeki parkın; Seyhan Nehri kıyı bandında uzanan sahili ile yeşil alanın, suyun görsel etkisiyle buluşmasına olanak sağlamakta ve ortama masalımsı bir hava katmaktadır. Merkez Park’ın Seyhan İlçesi bölümünde kalan 195 bin metrekare yeşil alan kapasiteli parkta 67 türden 28 bin 378 ağaç ve yeşil çalı, 25 tür kaktüs ve yer örtücü bitkiden 379 bin 724, 15 tür hoş kokulu bitkiden ise 50 bin adet kullanılmış. Kullanılan bitkiler arasında İtalya’dan getirilen, değişik hayvan figürleri verilmiş bitkilerin de yer almaktadır.
Park, Çukurova yöresine uygun bitki çeşitliliğiyle ‘’Bitki Koleksiyonu’’ niteliği kazandırılmış, proje kapsamında parkta 12 adet havuz yapılmış. Parktaki 22 bin metrekarelik çocuk oyun alanında, 0–16 yaş ve engelliler dâhil çocukların bedensel ve zihinsel gelişmelerine olanak sağlayan oyun elemanlarına yer verilmiş. Her yaş grubu için ayrı planlanan donanımlarda, çocuk sağlığına zarar vermeyecek boyaların kullanıldığı ahşap materyallerden yapılmış. ’Gençlere hizmet veren paten sahası içinde mini amfi ve yer satrancı ile 10 farklı alternatif içeren kültürfizik donanımlar eklenmiş.
Parkı çevreleyen 3 kilometrelik yollardan ilki koşu yolu olarak planlanmış ve bazı bölümlerde yetişkinlere yönelik kültürfizik donanım grubu ile desteklenmiş. İkinci ring ise bisiklet ve gezi faytonu güzergâhı olarak kullanılmak üzere planlanmış. Parkta ayrıca, projede 300 kişi kapasiteli seyir veya gösteri amaçlı bir amfi tiyatro bulunmaktadır. Adanalıların mesire yeri olan Merkez Parkı’nı New York şehri Manhattan ilçesinde yer alan Central Park’a benzettim.
Her yaştan ve her yerden gelmiş olan yüzlerce kişi parkta ve Seyhan nehri kıyısında hoşça vakit geçiriyordu. Su ve çiçek parselleri ile desteklenmiş dinlenme terasları, seyir terasları, iç gölde sandal iskeleleri, yürüyüş ve bisiklet yolları, aktif rekreasyon (eğlen dinlen) alanları ile hizmet verecek fonksiyon, kapasite, estetik ve özellikte bir kent parkı olmuş.