Barselona Şaheserleri Turu
9 Nisan 2009 Perşembe, Barselona…
Otelimizdeki sıkı bir sabah kahvaltısından sonra, rehberimiz eşliğinde, ”Barselona Şaheserleri” turuna katılmak üzere saat 9,00’da tur otobüsündeki yerimizi alıyoruz. Kappa Tur ailesinden rehberimiz Orhan Kent merkezine ulaşmak için, trafik durumuna göre, 45 dakika ile bir saatlik bir süreye ihtiyaç olduğunu söylüyor. Barselona’nın en iyi panoramik fotoğraflarının çekileceği yerlerden biri olan Montjuic tepesinden gezi programını başlatacağını, sonra da Güell Park, Sagrada Familia ve Katalunya Meydanı’nın gezileceğini söyleyip, bilgilendiriyor.
“Montjuic”, kelime anlamı olarak “Yahudi” demekmiş. Eskiden bu bölgede Yahudiler yaşadığı için tepenin adı “Montjuic Tepesi” olarak kalmış. Endülüs Emevi Devletinde önemli mevkilerde bulunan Yahudiler, İslam ile Avrupa arasında köprü kurararak ve İslam eserlerini tercüme ederek Avrupa’ya kazandırmışlar. Başta Barselona olmak üzere, Girona kenti ve Madrid’in en güzel yerlerinde malikâneler kurmuşlar ve iyi yaşamışlar. Montjuic tepesi de bu yerleşim yerlerinden biriymiş. Miro Vakfı ve Katalunya Ulusal Sanat Müzesi’nin yanı sıra 1992 Olimpiyat Oyunları için inşa edilen olimpiyat stadının da bulunduğu tepenin yüksekliği 213 metredir. Program gereği müzeler ve stadyum gezilemeyecek, panoramik fotoğraflar çekilmekle yetinilecektir.
Rehberimizin yolculuk boyunca verdiği bilgilere göre Barselona, İspanyanın doğu sahilinde yer alan Özerk Katalonya bölgesinin başkentidir. Barselona merkez nüfusu 1,6 milyon civarında olup, İspanya’nın ikinci büyük kentidir. İspanya’nın Paris’i olarak adlandırılan Barselona’da ana dil Katalanca olup, İspanyolca ikinci dil olarak kullanılır. Bazı Katalanlar tarafından, İspanyolca, kullanılmaz bile. Katalanlar, Katalanca dili dışındaki dillere de pek yüz vermezler, İngilizce konuşmak istemezler. Rehberiniz olmadığı zamanlarda, anlaşabilmenin en iyi yolu, vücut dilini kullanmaktır.
M.Ö 230 yılında kurulmuş olan Barselona’nın tarihi, İspanya tarihinden daha eski. Stratejik konumu, limanı ve doğal kaynaklarının zenginliği nedeniyle, sürekli olarak, yabancıların istilasına uğramış. Romalılar geldiğinde; yollarını, sulama kanallarını ve su kemerlerini yapmışlar. M.S. 415’te Vizigotların yönetimine girmiş. Yaklaşık 300 yıl Vizigotların yönetiminde kalan şehir 711 yılından sonra Endülüs Emevi Devleti yönetimince fethedilmiş. İber Yarımadasında Endülüs Döneminin başladığı yıllarda, Büyük İspanya İmparatorluğu çalışmaları da başlamıştı. İspanya Yarımadasından Müslüman Emevilerin kovuluşu olan Reconquista, yani Yeniden Doğuş süreci, Kastilya’daki iç savaşı kazanarak tahta çıkan Kastilya kraliçesi Katolik I. İsabel ile Aragon kralı Katolik II. Fernando’nun evlenmesi ve iki hanedanın birleşmesiyle sonuçlanacaktır.
Bu birleşmeden sonra da Endülüs’teki Ronda, Seville, Cordoba ve Granada gibi şehirler iki hanedan tarafından ele geçirilecektir. Kastilya ve Leon Kraliçesi I. Isabella ile Aragon Kralı II. Ferdinand tarafından 31 Mart 1492’de Elhamra Sarayı’nda Elhamra Kararnamesi imzalanır. İmzalanarak ilan edilen bu kararname İspanya’da yaşayan Yahudiler ‘in kovulması kararını ifade eden belgedir. Bu kararnameye göre Yahudi dinine mensup olan ya da kökenleri bu dine inanmış halka dayanan herkes İspanya’yı terk edecektir. Kararnamenin muhataplarına ülkeyi terk etmek için 31 Temmuz tarihine kadar süre tanınmış ve bu süre sonunda da ülkeyi terk etmeyenlerin idam edileceği belirtilmiştir. Yahudilerin büyük bir bölümü Osmanlı İmparatorluğuna sığınırken, Barselona’da kalmak isteyip can derdine düşen binlerce Yahudi de bir gecede Hristiyan olmak zorunda kalmışlar.
Rehberimizin Barselona konusundaki bilgilerini dinlerken zaman geçmiş, yol bitmiş ve Olimpik Stadın yanından tepeye giriş yapılmıştı. Bu tepeye araçla çıkabileceği gibi teleferik ile de çıkılabiliyormuş. Saat 10.00 da eteklerine ulaştığımız seyir tepesi Muntjuic’e otobüsle çıkmıştık. Barselona’yı ve modern limanı Port Vell’i panoramik olarak görebileceğimiz bir yere, kente hâkim bir kafeye yerleşiyoruz. Barselona’yı şöyle bir yukarıdan görmek isteyenlerin Montjuic Tepesine çıkmaları gerekiyor. Eskiden pek de rağbet görmeyen bu tepe, şimdilerde kentin en büyük eğlence parkına, olimpiyat köyüne, birçok büyük ve önemli müze ve galeriye ev sahipliği yapan oldukça önemli bir bölge haline gelmiş. 1992 Olimpiyatları ile birlikte, Barselona’da gerçekleştirilen Kentsel Dönüşüm Projesinden Montjuic tepesi de nasiplenmiş ve turistlerce ”olmazsa, olmazlardan’’ biri durumuna gelmiş.
Bulunduğumuz yer Miramar Restoran’ın terası olup, Cristof Colon Meydanına hâkim konumda. Meydanın ortasında denize bakan Cristof Kolomb heykeli ve ileride sağda Modern Barselona limanı Portvell yer alıyor. Amerika kıtasına, 1492’den başlayarak on yıl içinde dört inanılmaz yolculuk yapan Kolomb, yeni toprakları Hristiyanlaştırma arzusuyla yanıp tutuşan Kastilya Kraliçesi İsabel ile yaptığı anlaşma gereği, gezi boyunca keşfettiği ada ve toprakların genel valisi ve yöneticisi unvanlarını taşıma yetkisi alır. Ayrıca, bulunan altın, inci, baharat ve değerli ürünlerin onda birini alacaktır.
Seyir tepesinden fotoğraflar çekilirken, arkamda Modern Barselona limanı, teleferik kulesi ve Kolomb heykeli yer alacak şekilde durduktan sonra eşim fotoğrafımı çekiyor. Böylelikle, bu bölgede de ölümsüzleşmiş oluyorum. Fotoğraflarında ölümsüzleştiğimiz Muntjuic’ten ayrılarak, Gaudi’nin doğa ile bütünleştirdiği Güell Parka doğru yola koyuluyoruz.
Güell Park 1900-1914 tarihleri arasında, Güell ailesinin soyluluk göstergesi olarak yaptırılmış. Fakat 1923’ten sonra halka açılabilmiş. Diğer bir söylenceye göre; Güell Park, başlangıçta, Barselonalı zengin iş adamlarının arzusu doğrultusunda yapılmaya başlanan bahçeli evlerin bulunacağı bir site olarak düşünülmüş. Ancak; arazinin çok eğimli, çorak, işlenmesinin zor olduğu görülünce, iş adamlarının büyük bir bölümü, projeden vazgeçmiş. Kont Güell ’in sermayesi ve bazı değişikliklerle proje devam etmiş. Katalunya’daki sanayi devriminde çok büyük paralar kazanan Kont Güell, gücünü simgeleyecek ve kendini ölümsüzleştirecek bir eserle anılmak ister. Bir seyahatinde, İngiltere’de gördüğü ”Şehir Parklarından etkilenmiştir. 1900 yılında, Mimar Gaudi ’ye başvurarak, örnek ve gelecek kuşaklarda kendisini hatırlatacak bir park tasarlamasını ve uygulamasını ister.
Gaudi, karşılaştığı manzara karşısında, doğa ile uzlaşmayı seçer. Daha az su ve daha az bakım isteyen Akdeniz bitkileriyle yerel bitki dokusunu harmanlayan bir peyzaj uygulamaya karar verir. İlk iş olarak, kendisine tahsis edilen araziyi plastik görünümlü bir duvarla kapattıktan sonra, duvarların ”Harpuşta”sını da ( yani üstünü de) kırık; renkli kiremit ve seramik parçalarıyla kapatır. Öyle ki; Harpuştaların üzeri, Parc Güell” rozetleri ve onların arasında da, dörderli kırmızı ve beyaz diyagoneller (Çaprazlar) yerleştirerek, Katalonya Barı’nı sembolize eder. 7 giriş kapısı bulunan arazinin, ana kapısına da ”Parc” ve ”Güell” sözcüklerini yazarak, Güell Parkı’nın başladığını belli eder.
Park Güell ’in girişinde ‘’Bir varmış, bir yokmuş. Evvel zaman içinde, kalbur saman içinde bir oduncu yaşarmış ormanın derinliklerinde. Bu oduncunun Hansel ve Gratell adında iki çocuğu varmış.’’ Diye başlayan, ”Hansel ve Gratell” masallarındaki pasta evleri anımsatan iki bina bulunmakta. 1901-1902 yılarında yapılan bu sevimli binalarda, düz çizgilere ve dik açılara yer verilmeyerek, masalımsı bir hava katılmıştır. Güell Park gezilip, Gaudi’nin, Hansel ve Gratell masallarındaki yapılarını andıran binaları, mozaik dragonları ve kuş yuvalarıyla dalgalı bir denizi andıran viyadükler görüldükten sonra, Sagrada Familia’yı görmek üzere Park Güell ’den ayrılıyoruz.
Nihayet Sagrada Familia’yı görme şansını yakalıyoruz. Rehberimiz ‘’Ne zaman bitebileceği konusunda hiç kimsenin fikri yok.’’ Dedikten sonra, Gaudi’nin doğumunun 200. yılında bitebileceği düşünülüyor. Aslına bakılırsa, bitmemesi daha çok ilgi çekiyor. Katedralin tasarımında, 18 kulenin varlığı görülüyor. Merkezdeki 175 metre yüksekliğindeki kulelerden biri Hz. İsa’yı, 125 metre yüksekliğindeki diğeri Hz. Meryem’i temsil etmektedir. Gaudi’nin, 1926 yılında, bir tramvayın altında kalıp, hastanede yoksulluk içinde ölünceye kadar geçen sürede bitirilebilen 4 kule, dört incili ve yazarlarını simgeliyormuş. Geriye kalan 12 kulenin de 12 havariyi temsil edeceği ve düzenlemenin havarileri en iyi biçimde anlatacak şekilde peyzajı tasarlanmış.
Katedral ya da Sagrada Familia, çocukluk hayallerinin bir bölümünü gerçekleştirmeye çalıştığı yerdir. Eserlerinin tasarımını yapar ve uygularken, doğa ile uzlaşmayı seçen Gaudi, bu seçimin kendisini Tanrı’ya ulaştıracağına inanır. Dindar bir Katolik olan Gaudi, yaşamının bir evresinde; bir yıl gibi kısa bir sürede, annesini, erkek ve kız kardeşini kaybettiğinde, dine olan bağlılığı ve dini adanmışlığı artmıştır.
Sagrada Familia’nın gezilmesi ve fotoğraf çekimi ile saat 13.00 de, Barselona Şaheserleri turu sona eriyor. Rehberimiz tura katılanları serbest bırakıyor. Ancak, Katalonya Meydanı’na kadar yürüyerek rehberliğini sürdüreceğini söylüyor. Birlikte Plaça de Catalunya olarak adlandırılan meydana birlikte yürüyoruz. Meydan hakkında özet bilgi verdikten sonra serbest gezme zamanı ortaya çıkıyor. Karnımızın acıktığının farkına varıyor ve rehberimiz Orhan’ın önerdiği bir yerde karnımızı doyuruyoruz. Yemekten sonra Eşim ve ben, kalabalık bir grupta ayrıntıları gözden kaçırabileceğimiz gibi, hareketimizi de yavaşlatacağı düşüncesiyle, gruptan ayrı gezmek istiyoruz.
Öncelikle, İstanbul’daki Taksim Meydanına benzettiğimiz Katalonya Meydanını tanımak istiyoruz…
Yorumlar kapalı.