İstanbul Boğaziçi Turu 1

Boğaz,İstanbul’un ve dünyanın en büyüleyici mekanlarından biri olup, İstanbul’a yolu düşen yerli ve yabancı turistlerin yanı sıra, ülkemizi ziyaret eden devlet ve hükümet başkanlarının da mutlaka görmek ve gezmek istedikleri bir cennet olarak tanımlanıyor. Görmeden bu dünyadan gitmeyin denilen yerlerden biri İstanbul Boğazı. Eğer Duatepe ya da Fatih Parkı’ndan bakarsanız İstanbul Boğazı’na, kendinizi bir masal dünyasında zannedersiniz.

Söylenceye göre, Tanrılar tanrısı Zeus, sevgilisi İo’yu, kıskanç karısı Hera’nın gazabından korumak için bir ineğe dönüştürür.Bunun farkına varan Hera, ineğin başına at sineklerini musallat eder. İo, sineklerden kaçarken, o zamanlar bir dere görünümünde olan boğazdan geçtiği için, bu mekan ”İnek Geçidi” yani ”Bosphoros” adını alır. Efsane olarak da anlatılan bu söylencelerden sonra, Boğaziçi turlarından biri olmazsa olmazlar arasına girer.

İSTANBUL BOĞAZ TURU 1

Eminönü İstanbul

İstanbul’da Boğaz turu yapmak için, en rahat ve en ekonomik seçenek, Eminönü iskelelerinden kalkan Şehir Hatlarıdır.Ancak; kışın günde bir kez 10.30 da, yazın ise 10.30 ve 13.30 olmak üzere, iki kez tur düzenlenmiş olması zamanlama açısından olumsuzluk yaratmaktadır. Galata Köprüsünün Haliç bölümündeki özel tur vapurları, her yarım saatte bir düzenledikleri turlar bir buçuk saat sürmekte ve konuklarını ikinci köprüye, Fatih Sultan Mehmet Köprüsüne kadar götürüp, getirmektedirler.

GALATA KÖPRÜSÜ VE İSTANBUL (9)

Galata Köprüsü

Bu nedenle, eşim ile ben özel tur vapurlarından birini tercih ettik. Saat 14.30 civarıydı ve karnımız acıkmıştı. Eşimle ben, Eminönü Haliç kıyısındaki  teknelerden birinden, balık ekmekle turşularımızı alıp, meydandaki küçük masalardan birine kurulduk. Karnımızı doyurduktan sonra, saat 15.00 de kalkacak olan tur vapuruna bindik ve kapalı alanda çay servisi yapılan yere yakın bir yere,  Galata Köprüsünü karşımıza  alacak şekilde  oturduk.

İSTANBUL BOĞAZ TURU X (1)Çay ocağından  büyük bardak çaylarımızı alarak keyifle içmeye ve çevremizdeki tarihi zenginlikleri bir kez daha gözden geçirmeye başladık.Haliç üzerinde ve balık teknelerinin çevresinde pervane olan martılar, teknelerden ya da yolculardan balık kapabilme çabasındaydılar. Ben de fırsatı kaçırmadım  çevremdekileri karelere sığdırmak için, fotoğraf makinemi çalıştırmaya başladım. Muhteşem bir manzarayı ölümsüzleştirmek istemiştim.Karşımızda Galata Köprüsü ve sağında ünlü Valide Turhan Sultan Camisi yer almaktaydı.

Sol tarafımızda, balık kapma peşinde olan martı sürüsünün arkasında Galata Kulesi bütün haşmetiyle ben buradayım diyordu sanki.Galata Kulesi anında fotoğraf karelerimdeki yerini aldı. İstanbul’un en eski semtlerinden biri olan Antik Galata, son yıllarda, özellikle entellektüel çevrenin gözdesi haline gelmiş.Modacı Bahar Korcan, Yazar Oral Çalışlar, şair Haydar Ergülen, karikatürist Salih Memecan, rock şarkıcısı Teoman gibiler, Galata Kulesi çevresinde, konut alarak ya da işyeri açarak, bölgenin eski parlak günlerine kavuşmasına katkıda bulunmuşlar. Yükselen mekanlar arasına girmiş Antik Galata.

İstanbul

İstanbul Eminönü Yeni Camii

Biz çevreyi kolaçan ederken, tur vapurumuz Eminönü iskelesinden kalkıyor ve iskeleden uzaklaşıyor.İskeleden uzaklaştıkça, Valide Turhan Sultan Camisi, köprü ve balıkçı teknelerinin arkasında görkemli bir biçimde yerini alıyor. Deniz kıyılarındaki Selatin Camilerinin en görkemlisi olan ”Yeni Cami” ya da ”Valide Turhan Sultan Camisi,Sultan III. Murat’ın eşi Safiye Sultan adına, 1597 de Mimar Davut Ağa tarafından yapımına başlanmış.Turhan Sultan 1597’de Sultan III Mehmet’in annesi Valide safiye Sultan’ın emriyle yapımına başlanan fakat, ölümü üzerine, yarım kalan camiyi kendi parasıyla tamamlatmış. Turhan Sultan Ukrayna   asıllıydı ve doğduğu zamanki Rus Ortodoks ismi Nadya idi. Üstlendiği caminin yapımı 66 yıl sürmüştür.

Çok büyük bir alana yayılmış olan Valide Sultan Camisi ve külliyesi içinde,kuzey batısında bulunan Mısır Çarşısı da bulunmaktadır.Valide Sultan’dan Eyüp’e doğru ilerlerseniz, Rüstem Paşa camisiyle Ahi Ahmet Çelebi camisiyle karşılaşırsınız. Aralarında, geride bir yerde, Hatice Turhan Sultan türbesi bulunur. Biz bu tarihi yapılara bakarken, tur vapurumuz Galata Köprüsünün altından geçerek Marmara Denizi ile İstanbul Boğazının birleştiği noktaya doğru ilerliyordu.İstanbul’un tarihi boyunca; Altın Boynuz olarak da adlandırılan Haliç’in iki yakasını Galata Köprüleri birleştirmiştir.

GALATA KULESİNDEN İSTANBUL (39)

Galata Kulesinden Galata Köprüsü ve Tarihi Yarımada

Köprünün batısında Haliç, kuzeyinde Karaköy ve Galata doğusunda İstanbul Boğazı ve güneyinde ise Eminönü ile birlikte; Topkapı Sarayı, Ayasofya, Sultan Ahmet Camisi ile meydanı, Sarayburnu, Gülhane Parkı gibi semt ve mekanların bulunduğu tarihi yarımada yer alır.Genişliği 42 metre olan Galata Köprüsü’nde, her iki yöne doğru üç şeritli motorlu taşıtlar yoluyla, yaya yolu bulunmaktadır. Köprünün ortasındaki iki şerit tramvaylara ayrılmıştır. 80 metrelik kısmı açılabilen ve üzerinden tramvay geçebilen, dünyadaki ender birkaç baskül köprüden biridir.

İstanbul

Karaköy-Antik Galata

Galata Köprüsünü arkamızda bırakarak, ağır ağır birinci köprüye, Boğaziçi Köprüsüne doğru ilerliyoruz.Boğazın  iki yakasına yerleşmiş birbirinden güzel semteler ve bu semtlerde yer alan ve İstanbul’u İstanbul yapan tarihi ve turistik yapıları göreceğiz.Sol yanımızda İstanbul’un en eski kolonilerine sahip olan Cenevizlilerin yerleşkesi Galata semti ve Galata Kulesi ile Kulenin eteklerine doğru uzanan Karaköy ve rıhtımı yer alıyor.

Galata sözcüğünün anlamlarıyla ilgili olarak , değişik söylenceler var. Rumca’da, Gala, süt anlamında kullanılıyormuş. Karaköy’ü de içine alan bölgedeki süthaneler ve çok sayıdaki muhallebicinin bulunması bu yorumu doğrular gibi görünüyor. İtalyanlar, Galata sözcüğünü, ”denize inen yokuş”olarak kullanırken; Ortodokslar, Katolikleri ”Galus” olarak adlandırıyormuş. O dönemde, bölgenin bir Katolik kasabası olması nedeniyle, Galus’tan Galata sözcüğünün türetildiği rivayet edilmektedir.

İstanbul

İstanbul Yeni Cami-Galata Köprüsü-Süleymaniye Camii

Sağ yanımızda, dünyanın en güzel manzaralarından biri olan ”Tarihi Yarımada” yer alıyor. Tur  vapurumuz biraz daha uzaklaşınca, Süleymaniye Camisi’nin de içinde bulunduğu ”İstanbul Silueti” karşımıza çıkar. İstanbul Silueti bir markadır. Bu siluet içerisinde, sırasıyla; Sarayburnu’nun yeşillikleri içerisinde yer alan Topkapı sarayı, Ayasofya, eşsiz altı minareli Sultanahmet camisi ve Süleymaniye Camisi bulunur.

Tarihi ve turistik açıdan bakıldığında; İstanbul’un en önemli meydanlarından biri de, SultanAhmet Meydanı’dır.Her yıl onbinlerce yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği bu meydan ve çevresi tam bir tarih hazinesidir. Herşeyden önce, 14 yüz yıl boyunca, eski dünyanın yarısını yönetenlerin yerleşim birimi olan ”Tarihi Yarımada”da bulunmaktadır. Çevresinde; Topkapı Sarayı, Ayasofya Müzesi, Sultanahmet Camii, Yerebeten Sarnıcı, Obeliks, Dikili Taş, yılanlı sütun gibi bir çok tarihi ve paha biçilmez eserlerin bulunduğu bu meydan, Bizans İmparatorluğu zamanında ”Hipodrom” olarak tasarlanmış ve kullanılmış.

İstanbul

İstanbul Kız Kulesi

Vapurumuz sola, Karaköy’e yanaşacak şekilde dümen kırdığında, sağ tarafta, restore edilmiş olan Kız Kulesini görülüyor .Milattan önce 4. yüzyılda  Komutan Chares’in karısı için anıt mezar olarak yaptırıldığı, söylencelerden birisi. Diğer söylenceye gelince,Hero ile Leandros adlı iki gencin hüzünlü aşkını anlatan bir hikayedir. Hero’nun kuleden ayrılmasıyla başlar. Hero Afrodit’in rahibelerindendir ve aşka yasaklıdır.

Yıllar sonra Afrodit’in tapınağında yapılan bir törene katılmak için kuleden ayrılır ve orada Leandros ile karşılaşır. Birbirine aşık olan iki genç, Leandros’un gece kuleye gelmesi ile aşklarını kutsarlar. Kızkulesi her gece iki gencin gizli aşkına ve yasak sevişmelerine tanıklık eder. Leandros’un yüzerek kuleye geldigi fırtınalı bir günde Hero’nun yaktığı sevda ateşinin feneri söner. Karanlıkta yolunu kaybeden Leandros boğazın sularına gömülür. Sevgilisinin öldüğünü gören Hero da kendini Kızkulesi’nden boğazın sularına bırakır.

İSTANBUL'DA BOĞAZ TURU 11 (7)

Dolmabahçe Camii

Vapurumuz, boğazın Avrupa yakasına yakın olacak şekilde, ağır ağır ilerlemesini sürdürüyor.Kabataş vapur iskelesi ile ileride, sağında ”Bezmialem Valide Sultan Camii” görülüyor. Sultan Abdülmecit’in annesi Bezmialem Valide Sultan tarafından inşaatına başlatılıp, ölümü üzerine, Sultan Abdülmecit tarafından tamamlanan cami, ana konumu nedeniyle Dolmabahçe sarayının bütünlüğü içerisinde yer almaktadır.

Tasarımı Garabet Balyan’a ait olan cami, iki yılda tamamlanmış olup, Dolmabahçe Camii olarak da adlandırılmaktadır.Parmaklıklı avlu duvarının caddeden girilen taş taç kapısı 4 m.dir. Valide Sultan’a uygun pembe dış boyasıyla 2007’de yeniden tamir edilerek ibadete açılmıştır. İlerleyen vapurumuzdan Avrupa yakasını izlemeye devam ediyoruz ve bir süre sonra; Dolmabahçe Sarayı Sanat Galerisi, saat kulesi ve Dolmabahçe Sarayı görünüyor.

Dolmabahçe Sarayı’nın bugün bulunduğu alan, bundan dört yüzyıl öncesine kadar Osmanlı Derya kaptanlarının gemilerinin demirlediği, Boğaziçi’nde büyük bir koy’muş.Hatta, Kabataş ile Beşiktaş arasındaki bölüm, bu günki İnönü Stadına kadar denizmiş. 17. yüzyıl’da doldurulmaya başlanan koy,padişahların dinlenme ve eğlenceleri için düzenlenen bir “hasbahçe”ye dönüştürülmüş. Bu bahçede çeşitli dönemlerde yapılan köşkler ve kasırlar topluluğu, uzun süre Beşiktaş Sahil Sarayı adıyla anılmış.

Dolmabahçe Sarayı Müzesi

Dolmabahçe Sarayı Müzesi

Saat Kulesi, Mefruşat Dairesi, Kuşluk, Harem ve Veliahd Dairesi bahçelerinde ziyaretçilere yönelik kafeterya hizmetleri veren bölümler ve hediyelik eşya satış reyonları oluşturulmuş, bu reyonlarda Kültür-Tanıtım Merkezi’nce hazırlanan ve milli sarayları tanıtıcı bilimsel nitelikte kitaplar, çeşitli kartpostallar ve Milli Saraylar Tablo Koleksiyonu’ndan seçilmiş ürünlerin tıpkı basımları satışa sunulmuştur.

Diğer yandan, Muayede Salonu ve bahçeler ise ulusal ve uluslararası resepsiyonlara ayrılmış, yeni düzenlemelerle saray, müze içinde müze birimlerine, sanat ve kültür etkinliklerine kavuşturulmuştur.Saray 1984 yılından beri müze olarak hizmet vermektedir.Domabahçe sarayı topluluğunu geride bırakan vapurumuz, Beşiktaş Deniz Otobüsleri iskelesine doğru yaklaşıyor.

Çeşitli tarihçilere ve Beşiktaş’ın sakinleri arasında yaygın olan ve yazılı kaynaklarla da desteklenen bir teze göre,Barbaros Hayrettin Paşa’nın, gemilerini bağlamak üzere diktirdiği beş taş direk anlamında beş taş veya beşik taşı ‘ndan,Beşiktaş  adı yerleşmiştir.Beşiktaş bir yerleşim yeri kimliğini Osmanlı döneminde kazanmıştır. Bizans dönemi boyunca Boğaziçi özellikle Karadeniz’den gelen Gürcü yağmacıların akınlarına uğramış, bunların yarattığı tahribat ve saldıkları korku surdışı yerleşmelerin gelişmesini engellemiştir.

İstanbul Beşiktaş İskelesi

İstanbul Beşiktaş İskelesi

Günümüzde, İstanbul’un en hareketli ve kalabalık semtlerinden biridir.Deniz otobüslerinden inerseniz; sağınızda Bahçeşehir Üniversitesi ve eklentileriyle karşılaşırken, sapmadan ilerlerseniz Barbaros Bulvarına ulaşırsınız ki sizi Levent ve Maslak semtlerine götürür.Batıya yönelip,Dolmabahçe Caddesine girerseniz, Deniz Müzesine uğrayabilirsiniz. Barbaros Hayrettin Paşa’nın türbesi ve heykelinin bulunduğu Deniz Müzesi, Türkiye’de kurulan ilk askeri müzedir. Ziyaretçilerini; denizcilik tarihinin yanısıra, denizcilikte kullanılan elemanlar vedenizcilik kültürü konusunda bilgilendirmeyi ve denizciliği sevdirmeyi amaçlamaktadır.Müzede, yaklaşık, 20 000 eser bulunmaktadır.VapurumuzBeşiktaş iskelesine yanaşmadan, Çırağan Sarayına doğru ilerlemesini sürdürdü. Bundan sonraki yolculuk ve izlenimlerimi ”İstanbul’da Boğaz Turu 2” de anlatacağım

Share Button
3942 cevaplar

Yorumlar kapalı.