Marmaray Üsküdar Sanat Panoları

 Marmaray Çini Panoları

Erguvan Bahçesi

Marmaray Çini Panolarıİstanbul florasında/bitki varlığında sembol haline gelmiş bazı çiçekler ve ağaçlar vardır. Bu ağaçlardan birincisi Erguvan ise ikincisi Mimoza ağaçlarıdır.  Erguvanlarla tanışıklığım 2009 yılı Nisan ayının ortalarında yaptığım kısa bir Boğaziçi turunda oldu. İçinde bulunduğumuz tur vapuru Üsküdar’ı geçip, Fethi Paşa Korusu etekleri göründüğünde eflatundan pembeye doğru süzülen erguvan çiçekleri kendini göstermişti. Tura katılan bazı yolcuların arka arkaya fotoğraf çekimlerini pek anlayamamıştım doğrusu.

Marmaray Çini PanolarıMeğer İstanbul’da baharın habercisiymiş erguvanlar. Marmaray üsküdar’daki eni 240 cm, boyu 1200 cm olan Erguvan Bahçesi panosu en çok ilgi çeken sanat eserlerinden biridir.  Bahar aylarında, özellikle de Boğaziçi sırtlarında adeta eflatun renkli havai fişekler gibi patlayarak çiçek açan, İstanbul’un simgelerinden biri olan olağanüstü güzellikteki erguvan ağaçları, bu panoda kuşlar ve küçük canlılarla resmedilmiştir.

 

Mimozalar

Marmaray Çini PanolarıÖzellikle adalarda, şubatın son haftası, cemrelerin toprağa düşmesiyle birlikte Mimoza ağaçları ardı ardına sarı renkli çiçekleriyle ortalığı şenlendirir. Oldukça gösterişli olan mimozaların çiçekleri genellikle sarı olmakla birlikte beyaz ya da kırmızı renkte olanları da olup, salkım biçimindedirler.  

Marmaray Çini PanolarıHoş kokuları çok uzaklardan bile hissedilir. Bahar aylarında çiçek açarak İstanbul’u ve adaları süsleyen olağanüstü güzellikteki mimoza ağaçları, bahar coşkusunu yıl boyu Marmaray yolcularına hissettirecek gibi görünüyor.Geleneksel İznik Çinisi’ndeki çiçeklere odaklanan ve stilize floral temanın natüralist modern bir çeşitlemesi olan Mimozalar Panosu, renk ve form kullanımında İznik Çinisi’ne yepyeni bir yorum getirmektedir.Özgün bir tasarım çalışması ve başından sonuna el işçiliği ile meydana getirilen bu pano İznik’te, İznik Vakfı atölyelerinde Marmaray Üsküdar İstasyonu için özel olarak üretilmiştir.

Geometrik Pano

Marmaray Çini PanolarıGeometrik desenler, geleneksel mimaride, hemen her türlü yüzeyde kullanılmıştır. Kâinattaki kusursuz ve girift düzeni hatırlatarak sıradan düşüncelerden sıyrılmayı sağlayan bu tür istifler, tasarımdaki ustalığı da ortaya koyar. Üsküdar Marmaray’daki Eni 240 cm, boyu 1200 cm olan Geometrik Pano bana oldukça ilginç geldi. Bursa’daki Yeşil Cami çinilerinden esinlenilmiş olan bu panoda Osmanlı ve Selçuklu üslubu ile modern unsurlar ustalıkla bir araya getirilmiş. Çağdaş kent yaşamına dâhil edilmiştir. Klasik Osmanlı Çini eserlerini yeniden yorumlayarak üreten İznik Çini Eğitim ve Öğretim Vakfı’nın, dünyanın bir çok metro istasyonunda her gün milyonlarca insanı karşılayan devasa boyutlardaki eşsiz çini panolar, Marmaray İstasyonlarına gelen yolcuları da karşılamaktadır.

29 Ekim 2013 Gökyüzü Haritası

Üsküdar Metro İstasyonu29 Ekim 2013 Gökyüzü Haritası adı altında yolcuları karşılamaktadır. Beni de karşıladı ve adeta içine aldı. Üsküdar Metro İstasyonundaki İznik Çinilerinden oluşturulmuş, eni 240 cm ve boyu 1200 cm boyutlarındaki panoda, 29 Ekim 2013 gece yarısı Üsküdar’dan Yenikapı’ya doğru bakıldığında izlenen gökyüzünün görüntüsü işlenmiş. Gökkubede bir kez daha tekrarlanmayacak olan bu görüntünün İznik Çinilerinde yaşanması sağlanmış. Modern teknolojinin geleneksel sanatlarla birlikte kullanılmasının eşsiz bir örneği olan bu çalışma, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü’nün katkılarıyla gerçekleştirilmiş.

 

 

Share Button