Tourrettes sur Loup Cote Azur
26 Mayıs 2015 Salı, Tourrettes…
Loup Nehri Grasse’nin arkasındaki Pre-Alplerde doğar ve Akdeniz’e doğru derin bir vadi oluşturarak yoluna devam eder. Nehir yatağı boyunca şelaleler ve diğer doğal güzellikler nefes kesici manzaralar sunar. Göz alıcı kırlar yamaçlara kurulmuş göz alıcı köyleri taçlandırır. Taçlandırılan bu köylerden biri olan Gourdon Köyü’nü gezdik, teraslarından derin vadileri ve oluşturdukları muhteşem manzaraları izledik.
Tourrettes sur Loup’a gitmek üzere bu kartal yuvası üzerine kurulmuş bu Orta Çağ Köyü’nden ayrılıyoruz. Kuzeyde, yolumuz üzerindeki Azur Alplerinin eteklerinde bulunan Sout du Loup’ta kısa bir mola vereceğiz diyor rehberimiz ve kaptanımız Alex. Bol virajlı ve ormanlık bir bölgede Loup Nehri’ne paralel yamaçlara açılmış D3 Karayolu üzerinden keskin virajlarla vadiye doğru iniyoruz.
Vadide karşılaştığımız bir tepeyi aşmak için tünellere giriyoruz. Rotamız üzerindeki manzara harika… Üzüm bağları, lavanta bahçeleri bilinen yerleşim yerleri adeta birer açık hava müzesi. Yolumuzun büyük bir bölümünde yerleşim yok. Kurtların ve vahşi hayvanların yerleşebileceği bir alana benziyor geçtiğimiz yerler. Loup Nehri çevresi kurtların rahatlıkla dolaşabileceği alanlar oluşturmuş en azından eski dönemlerde. ‘’Le Loup’’ olarak haritalarda yer alan nehrin adının kökenine baktığımızda da ‘’Kurt’’ sözcüğü ile karşılaşıyoruz.
Nehir kıyısı yerine ‘’Kurt kıyısı’’ kavramını kullanmayı tercih ediyor yöre halkı. Villeneuve-Loubet yakınlarında denize ulaşan bu nehrin kıyılarında Andon, Greolieres, Cipières, Courmes, Gourdon, Bar-sur-Loup, La Colle-sur-Loup, Villeneuve-Loubet gibi köy ve kasabalar yer almaktadır.Her biri Orta çağdan esintiler getiren ve görenlerin aşık oldukları birer açık hava müzesidir diyor rehberimiz ve kaptanımız Alex.
Courmes’in biraz güneyinde kalan bu yerde ‘’Le Loup’’ çağlayanlar oluşturarak yörenin en önemli mesire yerinin oluşmasını sağlamış. 15-20 dakikada ulaştığımız bu yerdeki çağlayanlara, Birer Euro karşılığında açılan turnikelerden geçerek giriyoruz. Turnikeden geçince karşılaştığım manzara bana Antalya Kemer yolu üzerinde, Antalya’dan yaklaşık 70 km uzaklıktaki Ulupınar Şelale’yi anımsattı. Bir farkla, burada yeterince su yoktu. Çağlayan oluşturan suyun debisi düşüktü. Küresel ısınmanın etkileri dünyanın her yerinde kendini gösteriyordu. Pre-Alplerin eteklerinde bulunan Sout du Loup, 3. ve 4. Jeolojik zamanlarda erozyon yoluyla oluşan bir mesire yeri. Rehberimize göre, çok sıcak yaz günlerinde Cote D’Azur sakinlerinin tercih ettiği yerlerden biriymiş Sout du Loup. Özel olarak düzenlenmiş seyir teraslarından fotoğraflarımızı çektikten sonra, Tourrettes sur Loup köyüne gitmek üzere tur arabamızda yerimizi alıyoruz.
Bu kez Loup Nehri’nin diğer tarafından, virajlar ve kısa tüneller yardımıyla tepelere doğru tırmanmaya başlıyoruz. Sağ tarafımızda yer alan Loup Nehri gittikçe derin bir vadide ip gibi kalırken, sol tarafımız ormanlık ve çalılık bir bölge oluşturuyordu. Nihayet bir düzlüğe eriştiğimizde, kendimce Kurt Kuleleri olarak Türkçe’ye çevirdiğim, Tourrettes sur Loup görünüyor. Kaptanımız Alex fotoğraf çekebilmem için çok kısa bir duraklama yapıyor.
Kayalık bir tepe üzerindeki Romanesk bir Orta Çağ Köyü olan Tourrettes sur Loup’a ulaşabilmek için keskin virajları tırmandı arabamız. Derin bir vadi ve kanyonlar oluşturarak denize ulaşmaya çalışan ‘’Le Loup’’ nehrini geride bıraktı. Kurt Kulelerini görmemizi sağlayacak konuma getirdi. Uçuruma bakan bir kayalık üzerinde, uçuruma uzanan bir kısrak başı gibi karşımızda duruyordu. Köye girdiğimizde bu kısrak başının seyir terasından uçuruma baktık eşimle.
Lavanta tarlaları ve üzüm bağları arasından geçerek, keyifli bir yolculuktan sonra, yerel saatle 11,15’te köye giriş yapmıştık Kurt Kuleleri’nin yerleşim alanına. Her türlü çiçekle birlikte, menekşelerin hâkim olduğu bu Provens köyünde her şey o kadar doğal ve huzurluydu ki, insanların hayatı sanki ağır çekimle ilerliyordu. Köyde tam bir dinginlik vardı.Şarabın, doğanın ve dinginliğin en güzel fotoğrafı olan bu köyler tarihi ve kültürel zenginliği ile insanları hemen etkisi altına alıyor.
Üzerimizde bir açık hava müzesi etkisi bırakan bu Orta Çağ köyünde, başta menekşeler olmak üzere hassas bir çiçek ve parfüm kültürü olduğunu öğreniyoruz. Her yıl Mart ayının ilk ya da ikinci haftasında ‘’Menekşe Rengi Festivali’’ yapılmaktadır diyor rehberimiz. Menekşe, yani violet çiçeğinden yapılmış kavanoz dolusu reçeller ve şerbetler dükkânların vitrinlerini süsler. Bu nedenle Tourrettes sur Loup köyü ‘’Menekşe Şehri’’ olarak anılır olmuş. Violet Köyü olarak da biliniyor.
Parfüm ve şekerlemede kullanılan violet moru menekşeleri dillere destandır. Yıl içerisinde turizme yönelik birçok aktivitenin yanı sıra, değişik konulu festivaller de düzenlenmekteymiş. Köyde birçok tarihsel anıt ve yapılar var. 15. Yüzyılda inşa edilmiş olan Aziz Gregorius Kilisesi bunlardan biridir. Kilise, küçük ama güzel ve oymalar ve güzel dokunmuş bir goblen sahip…
Restore edilmiş taş yüzleri ile binalar arasında tonozlu geçitler, sanat atölyeleri, yerel ürün satan butik dükkânlar, sanat ve el sanatları galerileri insanın başını döndürüyor. Köy sokaklarını gezerken tam bir sanatçı ruhuyla karşılaşıyoruz. 11. Yüzyılda güçlendirilmiş olan surlar içindeki bu Romanesk Orta Çağ köyü, yarım ay şeklindeki bir arter etrafında mafsallı konutların yer aldığı özgün bir mimari zenginliğe sahip.
1925 yılında film yapımcılarının burada çektikleri filmlerinin gösterime girmesinden sonra keşfedilmiş bu Romanesk köy. Yazarlar, şairler, sanatkârlar, ressamlar ve film yapımcıları tarafından istila edilmiş neredeyse. Tarihi köy merkezinde birçok sanat ve el sanatları ile değişik sanat galerileri bulunmaktadır. Resim Sergisi, heykel, sanat, takı, giyim – hepsi burada… Bir bakıma bu Romanesk Orta Çağ köyü şairlerin, yazarların ve sanatçıların buluşma yeri haline gelmiş. Bize ayrılan zaman sonrasında arabamızda yerimizi alarak bir başka sanat merkezine, St. Paul de Vence’ye doğru yelken açıyoruz.