İzmir Çeşme Marinası

Çe?me Marina ?zmir

İzmir’in en popüler ilçelerinden biri olan Çeşme’ye vardığınızda karşınıza çıkacak ilk şey Osmanlı döneminde yapılan ve bugün müze olarak kullanılan Çeşme Kalesi ile kaleyi taçlandıran, kalenin önündeki Çeşme Marina’dır. Tüm teknelerin denizlerdeki vazgeçilmez durakları olan marinalar ve özellikle Çeşme Marinası çevre düzenlemeleri ile göz kamaştırıyor. Gündüz alışveriş, akşamı ise gecenin geç saatlerine kadar açık olan restoran, cafe ve barları ile mutlaka ziyaret edilmesi gereken bir mekan marina…

Teknelerin kimi zaman bağlanma kimi zaman korunma, kimi zaman ihtiyaçlarını karşılama, kimi zaman ise bakım ve onarımları için vazgeçilmez mekânlardır marinalar. Doksanlı yılların ortalarında Türk marinalarında İngiliz ve Alman gemilerinin hâkimiyeti hüküm sürerken, son dönemde Türk yatçıları marinalarda ön plana çıkmaya başladı. 8 bin kilometreden fazla kıyı şeridine sahip Türkiye’de 42 belgeli marina bulunurken, doluluk oranları da yüzde 90’ları aşmış durumda.

Türkiye marinaları birçok alanda Avrupa marinaları ile boy ölçüşebilecek standart ve kaliteye ulaşmış durumdadır. Doğu Akdeniz’in en önemli yat limanlarından biri olmayı hedefleyen Çeşme Marina; denizde 400, karada ise 100 tekne kapasitesi ile 60 metre uzunluğa kadar olan yerli ve yabancı tekneler için mükemmel bir bağlama limanıdır. Çeşme Kalesi’ni gezdikten sonra Marina çevresinde dolaşmaya başlıyorum.  Özsüt’ün bulunduğu yerden girerek çevreyi tanımaya çalışıyorum.

41 üniteden oluşan çarşı alanında Babylon, Gant, Vakko, Cruise, Vakko H20, North Sails, Mudo Marina, Mado, Burger King, D&R, Teknosa, Carrefoursa, Polo Garage, Slam, Helly Hensen, Azimut, Nike, Quiksilver, Sütiş gibi Türkiye’nin ve dünyanın önde gelen markaları yer alıyor. Yerel markalardan da Tuval Restaurant, Port Balık, Bonjour, Sir Winston House, Kumrucu Şevki, Milestone, Room MarineFurun, Zeytin gibi markalar yerini almış. İstanbul merkezli Hayal Kahvesi, eğlence hayatının en önemli mekânlarından biri olarak Çeşme Marina’da yerini almış.

Ülkemizde 20 yıldır kaliteli eğlencenin adresi olan Hayal Kahvesi İstanbul’da Beyoğlu, Çubuklu, Caddebostan,  Akatlar,  Taksim, Şaşkın Bakkal, Bursa, Çanakkale ve Ankara şubelerinden sonra Çeşme Marina’da da müzik, dans ve ritimle buluşan gecelere ev sahipliği yapıyor. Birçok yerli ve yabancı müzisyeni ağırlıyor. Çeşitlilik, kültürel farklılıkların doğallığı ve zenginliğini yansıtan Hayal Kahvesi; rocktan folka, cazdan sambaya uzanan dinamizmi, büyük şehir sokaklarının ayak sesini, ayrı ve ayrık otu halini Çeşme Marina’ya taşıyor.

Teoman’dan Şebnem Ferah’a, Duman’dan Emre Aydın’a, Sertab Erener’den Bulutsuzluk Özlemi’ne Mirkelam’dan Nev’e Türk müzik sektöründeki çok büyük isimleri sahnesinde ağırlamaktadır. Hayal Kahvesi,200 kişilik yemek ve 800 kişilik performans alanıyla Çeşme Marina’ya yeni bir soluk getiriyor. IC İbrahim Çeçen Holding ve marinacılık sektöründe 258 yıllık tecrübeye sahip olan İngiliz Camper & Nicholsons Marinas International ortaklığında kurulmuş olan Çeşme Marina, Doğu Akdeniz’in yıldızı olmayı hedeflemiş.

Yap-İşlet-Devret modeli ile 25 yıl işletilmekte olan Çeşme Marina için 13 milyon euroluk yatırım gerçekleştirilmiş. Yat limanı denizde 400, karada ise 100 tekne park kapasitesiyle hizmet veriyor. 34 000 metrekare alana sahip olan Çeşme Marina’nın mimari tasarımı St. Tropez’deki dünyaca ünlü Port Grimaud’un tasarımcısı olan Atelier Xavier Bohl ve Ayyapı Mimarlık tarafından gerçekleştirilmiş. Çeşme Marina’da 60 metre uzunluğa kadar olan teknelere hizmet verilebilmektedir.

Yatçıların temel ihtiyaçlarına cevap verecek hizmetlerin dışında; marinada yat kulüp, spor ve sağlık merkezi, ticari alanlar, restoranlar, kafeler yer alıyor. 230 metre uzunluğunda ana dalgakıranı bulunan marinanın 379 metre uzunluğunda ve 2,5 metre derinliğinde rıhtımı var. Toplam 610 metre uzunluğunda 3 metre eninde 4 adet yat yanaşma iskelesi bulunan marina toplam 31 bin metrekare kara alanına sahiptir. Üstelik bir yaşam merkezinden beklenileceği üzere yat market, çamaşırhane, duşlar ve tuvaletler, teknik hizmetler, özel park yerleri, kablosuz internet gibi tekne sahiplerinin ihtiyaç duyabileceği tüm hizmetleri uluslararası standartlardaki hizmet kalitesi ile tekne sahiplerine sunmaktadır.

Tarihi dokunun ve sosyal yaşamın bütünleştiği bir atmosfere sahip Çeşme’nin merkezinde yer almasının yanı sıra bünyesinde bulunan yat kulübü, restoranlar, barlar ve kafeler ile misafirlerine birbirinden güzel seçenekler sunuyor. Çeşme Marina; İstanbul’dan güneye ve güneyden İstanbul’a geçerken uğramadan geçmek istenmeyen bir mola noktası olmuş. Ayrıca yatçıların rotalarını daha verimli kullanacakları uluslararası bir çekim merkezi haline gelmiş.

Şehir içi marina özelliği taşıyan Çeşme Marina, hem Çeşmelilerin hem de çevrenin sosyal ve ticari hayatına renk katmış. Yat kulübü ile spor ve sosyal aktiviteler, yat yarışları, organizasyonlar gibi Çeşme’yi ve Çeşme Marina’yı sürekli enerjik ve canlı tutmayı planlamanın bir sonucu olarak ortaya çıkmış. 12 ay boyunca açık olan Çeşme Marina, beldeye büyük bir aktivite kazandırmış. Tekne sahiplerinin her türlü ihtiyacını uluslararası hizmet kalitesi ile profesyonel bir ekiple kusursuz bir şekilde giderildiğini söylüyor yetkililer. Havalimanına 45 dakikalık mesafede olan marinanın gümrük giriş/çıkış limanı olması, Türk ve Yunan adalarına yakınlığı, şehrin içinde yer alması ve doğal bir liman olmasından dolayı herkes tarafından tercih edilecek bir mekân olarak karşımıza çıkıyor.

Share Button