Sakarya Caddesi Kızılay Ankara
ANKARA SAKARYA CADDESİ
Ankara Kızılay bölgesinin en popüler yerlerinden biridir Sakarya Caddesi.
Sıralanmış birahaneleri, kafeleri, barları ile tam kafa bulma ve rahatlama mekanlarından biridir Sakarya Caddesi.
Kızlı erkekli gruplar oturmuşlar, gerginliklerini gideriyorlar. Birahanelerin bahçelerinde herkes kendi aleminde…
Bazıları derslerini, bazıları da vatanı ve milleti kurtarma derdindeler.
Birden onların yaşında olduğum yıllara gidiyor ve aynı şeyleri yaptığımı anımsıyorum.
1980’li yıllarda, çalıştığımız dershanelerdeki yoğun ve yorucu bir günden sonra, öğretmen arkadaşlarla yorgunluktan kurtulma, stres atma ve biraz da dershane dedikodusu yapmak için uğradığımız popüler mekanlardan biriydi Sakarya Caddesi.
Sıra, sıra ve her keseye uygun birahanelerden birine çöreklenip bir taraftan biramızı içerken, bir taraftan da dershane dedikoduları yapardık.
Dershanelerdeki uygulamayı okullardan daha çok ciddiye aldığımız dönemlerdi.
Çalışan öğretmenlerin büyük bir bölümü, Milli Eğitim Bakanlığı’nca ”Görülen lüzum üzerine” bakanlık emrine alınıp, maaş verilmeyen ve açlığa mahkum edilmiş öğretmen arkadaşlardı.
Başka seçenekleri olmadığından bu kurumlarda çalışmak zorunda kalmışlardı.
1980 li yıllarda, öğretmen olarak çalıştığımız dershanelerdeki yoğun ve yorucu bir günden sonra, öğretmen arkadaşlarla yorgunluktan kurtulma,stres atma ve biraz da dershane dedikodusu yapmak için uğradığımız popüler mekanlardan biriydi Sakarya Caddesi.Sıra sıra ve her keseye uygun birahanelerden birine çöreklenip bir taraftan biramızı içerken, bir taraftan da dershane dedikoduları yapardık. Ankara’nın en renkli ve en popüler caddelerinden birindeki birahanelerden birinde yeterince geyik yaptıktan sonra, gerginliklerimiz giderilmiş olarak evlerimizin yolunu tutardık.
Dershanelerin Türkiye gündeminde yer aldığı bu günlerde geldiğim Ankara’da, Sakarya Caddesi’ne uğrayıp bir bira içmemek olmazdı. Ben de öyle yaptım. Biramı yudumlarken 1980 li yıllara gittim. Dershanelerdeki uygulamayı okullardan daha çok ciddiye aldığımız dönemlerdi. Çalışan öğretmenlerin büyük bir bölümü, Milli Eğitim Bakanlığı’nca ”Görülen lüzum üzerine” bakanlık emrine alınıp, maaş verilmeyen ve açlığa mahkum edilmiş öğretmen arkadaşlardı. Başka seçenekleri olmadığından bu kurumlarda çalışmak zorunda kalmışlardı.
Biramı yudumlarken bunları anımsadım. Hala, emekli olan ve olacak olan dershane öğretmenleri Sakarya Caddesi bağlantılı sokaklardaki birahanelerden birinde stres atmak için birasını yudumlamakta ve bu kurumlar kapatıldığında ne yapacaklarını tartışmaktalar. Toparlayacak olursam, öğrencilik yıllarımda daha da popüler bir mekandı Sakarya Caddesi. Sakarya Caddesi’nde birçok şeyi bir arada görmek ve bulmak mümkün. Ayaküstü yeme içme mekânları, caddeye açık oturma yerleri olan lokantalar, çiçekçiler, baharatçıler, balıkçılar, bankalar, giyim mağazaları, kitabevleri ve daha birçok alışveriş mekânı hep bir arada bulunur.
Ayrıca barları ve türkü barları Sakarya Caddesi’nde sıkça görebilirsiniz. Sıralanmış birahaneleri, kafeleri, barları ile tam kafa bulma ve rahatlama mekanlarından biridir Sakarya Caddesi. Birahanelerin bahçelerinde herkes kendi aleminde. Kızlı erkekli gruplar oturmuşlar, gerginliklerini gideriyorlar. bazıları derslerini, bazıları da vatanı ve milleti kurtarma derdindeler. Birden onların yaşında olduğum yıllara gidiyor ve aynı şeyleri yaptığımı anımsıyorum. Erkeklerin yanı sıra tek başına ya da arkadaşlarıyla oturan kadınları ve kızları da görmek mümkün.
Erkek egemen bir toplumda, erkek egemen olmayan bir mekan Sakarya Caddesi. Biramı içtikten sonra, alabildiğine rahatlamış olarak caddeyi ve bağlantılı sokakları gezmek istiyorum. Gazi Mustafa Kemal Bulvarı’na komşu olan olan eski SSK İşhanı restore edilerek Çankaya Belediyesi Başkanlığı haline getirilmiş. İyi bir çevre düzenlemesi de yapılmış. Caddede ilerliyor ve Sakarya Caddesi İle Selanik 1 Cadde kavşağının oluşturduğu meydana ulaşıyorum. Emekli olduktan sonra, daha önce bakıp görmediğim birçok şeyi görmeye başlıyorum.
Bunlardan biri de bu meydandaki ”Taşankara Heykeli”. Daha önceleri pek dikkatimi çekmeyen bu heykelin çevresi Sakarya Caddesi’ne gelenlerin dinlenme ve soluklanma yeri olmuş. Ancak, dibinde oturanların pek ilgisini ve dikkatini çekmiyor Taşankara.Daha çok ilgilendikleri konu cadde orkestraları, müzisyenleri ve solistleri oluyor. Taşankara Heykeli, Danimarkalı heykeltraş Jorgen Haugen Sorensen tarafından 1992 yılında yapılmış. Sorensen bu heykelin yapımı için Ankara’da oluşturduğu atölyede çalışmış. Heykelin boyutları 130x195x410 cm’dir.
Sakarya Caddesindeki gençlerin Taşankara’nın etrafındaki taşlara oturup simitlerini, sandviçlerini yerken sohbet ettiklerini gördüm.Heykelin önünde, balıkçılara bakan tarafında Sakarya Caddesi Sokak Müzisyenleri yerini almış, caddeye çok hoş bir hava katmışlardı. Grup olarak yerleştikleri bu heykel önünde nostalji diyebileceğimiz parçaları seslendiriyorlardı. Sakarya Caddesinde onların güzel müziklerini dinlemek için evine geç gidenlere bile rastlandığı söyleniyor. Ben de biraz oyalandım. Gerçekten güzel bir repertuvarları vardı ve müzikleri insanı dinlendiriyordu. Ayrılmam biraz zor oldu. Tuna Caddesi’ne doğru yürüdüm.
Bir zamanlar bu caddenin Atatürk Bulvarı’na bakan bölümünde ayaküstü atıştırmalık yapabileceğiniz ve biralarınızı içebileceğiniz masalar vardı. Eski tadı kalmamış. Selanik Caddesi bitimi ile Tuna Caddesi başlangıcındaki meydanda Heykeltraş/yontu ustası Burhan Alkar tarafından üretilen ”Barış Heykeli” bulunuyor. Aile dostumuz olarak bilinen Burhan Alkar hoca, 1977 yılında, Ankara Sakarya Caddesi Yaya Bölgesi Heykel Yarışması’nda “Barış Heykeli” ile birinciliği kazanarak bu heykeli üretmiş.1979 yılında biten Barış Heykeli, genç bir kız ile erkeğin birlikte uçurdukları güvercin ,özgürlük ve barışı simgelemektedir.