İzmir Karaburun
İzmir’in en batısında yer alan Çeşme Yarımadası; coğrafi olarak Karaburun Yarımadası’dır. 171 bin hektar alanıyla Türkiye’nin en büyük yarımadası olarak bilinen Karaburun Yarımadası Karaburun, Çeşme, Urla, Güzelbahçe, Seferihisar ilçe ve mahallelerini içinde barındırıyor..
Batıda ve kuzeyde Ege Denizi, doğuda İzmir Körfezi ile Menderes, Balçova ve Narlıdere; güneyde ise Kuşadası Körfezi ile çevrili. İzmir Körfezi’nin güney kıyılarının büyük bölümü Yarımada’da yer alıyor. Batıda Çeşme’nin Sakız Adası’na, kuzeyde ise Karaburun’un Midilli Adası’na yakınlığı, bölgenin kıtalar arası konumu hakkında bilgi veriyor. Karaburun’un en uç noktasındaki Sarpıncık Feneri ile Ege Denizi’nin kapıları Akdeniz’e açılıyor.
İzmir’in yaklaşık 70 km kuzeyinde ranta kurban gitmemiş, en güzel ilçeleri listesinde ilk sıralara yerleşen Karaburun İzmir’in en küçük ve en bakir ilçesidir. Çeşme ve Foça ilçeleri ile komşu olup, engebeli coğrafi koşullarından dolayı virajlı yollara sahiptir. Ulaşım zordur. Virajlı yolları bazen insanları bu ilçeye gitmekten vazgeçirse de, sakinlik ve huzur arayan tatilcilerin tercih noktası olmayı sürdürüyor.
Karaburun konumu itibari ile açık denize baktığı için, denizi devridaim içindedir. Bu nedenle kıyılarındaki sahiller ve deniz temiz ve berraktır. Deyim yerindeyse, deniz akvaryum gibidir rüzgarsız günlerde. Şiddetli Lodos ya da poyraz etkisinde dalgalı ve çalkantılı olsa da kısa bir süre sonra dinginliğe kavuşur. Dik dağlık yapısı gereği kumsaldan çok kayalık yapıya sahip olan Karaburun, su altı zenginliği nedeniyle tüplü ve tüpsüz dalış meraklılarının ilgisini çekmektedir. Balıkçılık ile ilgilenenler için de birçok imkân sunmaktadır.
Karaburun’da Turizm sayfiye ağırlıklı olsa da, bahar aylarında açan yüzlerce çeşit çiçeklerle temiz havanın yanı sıra zirvelerden gözlenebilen harika koyları doğa meraklılarını kendine çeker. Özellikle kelebek ve çiçek fotoğrafçılığının yanı sıra trekking ile ilgilenen yerli turistlerin vazgeçilmez ziyaret noktalarından biridir Karaburun yöresi.
Karaburun’da Turist potansiyelini daha çok yazlığı olan yerli konuklar oluşturmaktadır. Yabancı turistlere fazla rastlanmamaktadır. Buna bağlı olarak yazlık eğlence mekanları ve konaklama tesisleri sınırlıdır. İskele mevkiinde, deniz kenarındaki balık restoranları ve birkaç kafe dışında fazla tesis yoktur. İskele mevkiinin kuzeybatısında yaklaşık yarım mil açığında bulunan Büyük Ada turizme açık olup, ancak tekne kiralama ile ya da yerel halkın kendi tekneleri ile sağlanabilmektedir.
Adada herhangi bir turistik tesis bulunmamakta sadece kuzey ucunda çakarlı deniz feneri bulunmaktadır. Adada ayrıca küçük keçi sürüsü de bulunmaktadır. Keçilerin mevcudiyeti ve sert hava koşulları yüzünden adada ağaç yetişmemekte, sadece maki tipi bitki türleri yetişmektedir. Adanın güneyinde poyrazdan korunaklı küçük bir koyu ve plajı vardır. İlçede üç adet turistik otel bulunmaktadır. Bunu dışında konaklama için ağırlıklı olarak butik tip pansiyonlar, pansiyonlar ve ev pansiyonculuğu kullanılmaktadır. Yaz aylarında öğleden sonra başlayıp hava kararıncaya kadar her gün düzenli esen imbat rüzgârına sahiptir.