İzmir Çeşme Yarımadası

İzmir’in en batısında yer alan Çeşme Yarımadası; coğrafi olarak Karaburun, Çeşme, Seferihisar, Urla ve Güzelbahçe ilçelerinden oluşuyor. 171 bin hektar alanıyla Türkiye’nin en büyük yarımadası olarak biliniyor.

Batıda ve kuzeyde Ege Denizi, doğuda İzmir Körfezi ile Menderes, Balçova ve Narlıdere; güneyde ise Kuşadası Körfezi ile çevrili. İzmir Körfezi’nin güney kıyılarının büyük bölümü Yarımada’da yer alıyor.

Batısında Çeşme’nin Sakız Adası’na, kuzeyde ise Karaburun’un Midilli Adası’na yakınlığı, bölgenin kıtalar arası konumu hakkında bilgi veriyor. Karaburun’un en uç noktasındaki Sarpıncık Feneri ile Ege Denizi’nin kapıları Akdeniz’e açılıyor.

İzmir’in yaklaşık 70 km kuzeyinde ranta kurban gitmemiş, en güzel ilçeleri listesinde ilk sıralara yerleşen Karaburun İlçesi bulunuyor. İzmir’in en küçük ve en bakir ilçesidir. Çeşme ve Foça ilçeleri ile komşu olup, engebeli coğrafi koşullarından dolayı virajlı yollara sahiptir. Ulaşım zordur. Virajlı yolları bazı insanları vazgeçirse de, sakinlik ve huzur arayan tatilcilerin tercih noktası olmayı başarmıştır.

8 Eylül 2016 Perşembe, Çeşme Yarımadası…

Aradan 60 yıldan fazla zaman geçmiş olmasına rağmen İvriz Öğretmen Okulu’ndaki kalk zilleri ve ranzalara vurulan madeni anahtar sesleri hala etkisini sürdürüyor. Saat 06.30’da kalkıp elimi yüzümü yıkadıktan sonra mayomu giyerek saat 07,00 sularında 180 basamaklı kıvrımlı bir yoldan Cleopatra Koyuna indim. Dalgasız ve çarşaf gibi olan denizde benden başka kimse yoktu. Adeta bir akvaryumu andıran koyda yarım saat yüzdüm. Sonrasında tırmandığım 180 basamak bana oldukça iyi geldi, sanki bir aerobik salonunda ağırlık çalışması yapmışım etkisi gerçekleştirdi.

Konakladığım evde sıkı bir sabah kahvaltısı yaptıktan sonra, Çeşme Yarımadası’nın en önemli iki yerleşim bölgesini, Alaçatı ve Çeşme’yi tekrar keşfe çıkmaya karar verdim. 7 Eylül 2016 Çarşamba günü Alaçatı Limanı ve yanındaki sörf tesislerini gezmiştik. Bu gün de öncelikle, Çeşme Yarımada’sında panoramik bir tur yaparak, Alaçatı Çarşısı ve dibindeki yel değirmenlerini görmek istiyorum.

Alaçatı Çarşısı Çeşme İzmir

Alaçatı Çarşısı Çeşme İzmir

Alaçatı

Çeşme’nin en güzel yerlerinden biridir Alaçatı. Yerli ve yabancı turistlerin öncelikli ziyaret yerlerinden biri olup, geceleri bambaşka, masalımsı bir havası vardır. İğne atsan yere düşmez deyiminin geçerli olduğu yerdir geceleri Alaçatı Çarşısı. Alaçatı Çarşısı’nda Hint ve Çin malları, suni deri, imitasyon markalar bulabileceğiniz ürünler arasındadır.

Antik Çağda adı ‘Agrilia’ olan Alaçatı, Batı Anadolu tarihindeki İyon Medeniyetinin tam merkezinde yer alır. En yakın İyon kentleri, bugün Alaçatı’nın bir köyü olan Ildırı-eski adı Erythrai, Sakız Adası ve Urla İskelesi-Klazomenai’dir.

Alaçatı’nın dar sokaklarını, restore edilmeye başlanmış asırlık eski taş Rum evleri süsler. Koruma altına alınmış tarihi mimari dokusuyla Alaçatı, Ege’nin en iyi korunmuş kasabasıdır. Ana sokaktan çıkıp sokaklara girince eski güzel Rum evlerini görmek mümkün.

Sokaklarında tipik ege mimarisinin izlerini gösteren çeşmeler göze çarpar. Ege’nin sıcak havalarında serinletsin diye insanlar sokaklara çeşmeler yaptırmıştır. Kabadayı Çeşmesi, Kandıra Çeşmesi, Maraş Çeşmesi, Mimar Memed Çeşmesi, Şekerci Çeşmesi, Halk Çeşmesi, Yeni Belediye Çeşmesi bunlardan bazılarıdır.

Yaz aylarında çok yoğun ve hareketli olan Alaçatı’da, sakin güzelliği sevenlerin tercihi, yazdan bir farkı olmayan ilkbahar ve sonbahar aylarıdır.

Turizm bakımından kendini oldukça geliştirmiş ilçede ulaşım zor değildir. Çeşme Marina’dan yaklaşık 15 km güneydoğuda bulunmaktadır.

 

Alaçatı Port Çeşme

Alaçatı Port Çeşme

Alaçatı Çarşısı’nda Hint ve Çin malları, suni deri, imitasyon markalar bulabileceğiniz ürünler arasındadır. Ana sokaktan çıkıp sokaklara girince eski güzel Rum evlerini görmek mümkün. Turizm bakımından kendini oldukça geliştirmiş ilçede ulaşım zor değildir. Sokaklarında tipik ege mimarisinin izlerini gösteren çeşmeler göze çarpar. Ege’nin sıcak havalarında serinletsin diye insanlar sokaklara çeşmeler yaptırmıştır. Kabadayı Çeşmesi, Kandıra Çeşmesi, Maraş Çeşmesi, Mimar Memed Çeşmesi, Şekerci Çeşmesi, Halk Çeşmesi, Yeni Belediye Çeşmesi bunlardan bazılarıdır.

Anadolu’nun batısında, Ege Denizi içine girmiş bir yarımadanın, Çeşme Yarımadası ile güney-batı ucunda bir liman ve yerleşim  birimi olan Çeşme her koşulda görmek istediğim yerlerden biridir. İzmir’in 94 km batısında, kendi adını taşıyan yarımadanın en ucunda kurulmuştur.

Alaçaçatı Çeşme İzmir

Alaçaçatı Çeşme İzmir

Ege Denizi içine girmiş olan yarımada, Urla ya da Çeşme Yarımadası olarak anılmaktadır. Bu yarımadanın kuzey-güney doğrultusunda uzanmakta olduğunu öğreniyorum. Yarımadanın kuzey kısmı Karaburun olarak bilinmektedir. Güney ucunda ise yarımadanın en ünlü tatil ve sörf bölgesi Alaçatı bulunmaktadır. Batısında ise, yaklaşık 15 kilometre uzaklıktaki Yunanistan’ın Sakız Adası karşımıza çıkar. Giderek turizm açısından büyük rağbet gören Çeşme, Sakız Adası’na da ulaşabileceğimiz en iyi mekândır. Sakız Adası’nın coğrafi olarak bu kadar yakın olmasına karşın, beşeri olarak uzakta olduğunu görüyoruz. Neden böyle oluyor sorusunun yanıtı ise bölgenin tarihi geçmişinde yatmaktadır.

Çeşme Marina

Çeşme Marina

Çeşme, şifalı sıcak sularının yanı sıra olağanüstü sayılabilecek kalitede kumun, güneşin ve berraklığın kucaklaştığı şirin bir tatil beldesidir. Gemiciler tarafından küçük liman diye adlandırılmıştır. Zamanla çoğalan ve buz gibi suların aktığı çeşmelerinden dolayı da yöreye Çeşme denilmiştir.

Çeşme’de birbirinden güzel plajların yer aldığı 29 km’lik bir kıyı şeridi bulunmaktadır. Her zaman tertemiz denizi, eşine az rastlanır yumuşacık kumsalları ve bunalmadan istediğiniz bronzluğa ulaşabileceğiniz güneşiyle kucaklar konuklarını. Dingin bir denizde serinleyip sonra da sımsıcak kumsal da sakince güneşlenmek mi, bir yat kiralayıp adaları gezmek mi, dalış tüpünüzü takıp derinlerdeki zenginliği keşfetmek mi yoksa sörf tahtanızı alıp rüzgârla dans etmek mi istiyorsunuz? Düşlemeniz bile yeter. Çeşme hepsini önceden düşünmüş ve her bir plajını farklı bir alternatif olarak hazırlayıp hizmetinize sunmuştur sanki. Port Alaçatı, Alaçatı Surf Paradise… Ve konakladığım Çatalazmak mevkiindeki site ve sakinlerinin denize girdikleri Güvercinlik koyu da bunlardan biri…

Çeşme Kalesi İzmir

Çeşme Kalesi İzmir

Yolunuz düşerse, Çeşme’ye ulaştığınızda karşınıza çıkacak ilk şey Osmanlı döneminde yapılan ve bugün müze olarak kullanılan Çeşme Kalesi’dir. Limanda yer alan kale, ticaret ve savaş gemilerini olabilecek saldırılara karşı korumak amacıyla yapılmıştır. Günümüzde Çeşme Arkeoloji Müzesi’ni de barındıran kalede, Erythrai, Alaçatı ve Kalemburnu bölgelerinden çıkarılan eserler sergileniyor. Urla ya da Çeşme Yarımadası tarihi ile doğrudan bağlantılı olan Çeşme’nin kuruluş tarihi, kesin olmayan bilgilere göre, M.Ö. 5 000 yılına kadar uzanmaktadır.

Karaburun Çeşme İzmir

Karaburun Çeşme İzmir

Yunanistan’dan göç eden İyonlar’ın yerleştiği, İzmir Körfezi’nden Kuşadası’na kadar olan kıyı şeridi ile Sakız ve Sisam adalarını kapsayan, bu bölgeye İyonya adı verilmişti. Büyük İskender döneminde zirveye çıkan Antik Yunan Uygarlığı, Anadolu topraklarının batısında, yani İyonya’da yeşermiş ve gelişmiştir.

Ionia uygarlığındaki Şehir Devletleri, bireyi temel alan bir yönetim sisteminde, Devlet’i bireyin hizmetine vermişti. Irk, dil, din gözetilmeyen bu devletlerin Din’i yoktu. Bundan ötürüdür ki dönemin bütün ünlü bilim adamları bu kentlere akın etmişlerdi. Yüksek uygarlıklarının özünde de sanıyorum bu devlet yapılanması yatmaktaydı.

Erythrai (Ildır) Antik Kenti

Erythrai (Ildır) Antik Kenti

Çeşme Yarımadası’nda,  İyon döneminden, üç önemli Antik Kent günümüze kadar varlığını korumuştur. Bunlar  Ildırı’daki Eritrai Antik Kenti, Urla’daki Klazomenai Antik Kenti ve Seferihisar’daki Teos Antik Kenti’dir. Çeşme yöresinde Türk Egemenliği, Alparslan’ın 1071 yılında Malazgirt’te Bizans İmparatoru Romenos Diogenes’i mağlup ve esir etmesi ile başlar. Bu zafer ile bütün Anadolu Türk hükümranlığına açılmıştır. Türk’ler zaman kaybetmeden Anadolu’ya yayılmış ve bu arada, Selçuk Komutanı Kutalmışoğlu Çeşme’ye ulaşmıştır.

Alaçaçatı Çeşme İzmir

Alaçaçatı Çeşme İzmir

Alaçaçatı Çeşme İzmir

Alaçaçatı Çeşme İzmir

Share Button